Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ko na koncu veš, zakaj ne bo nikoli gneče?

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.050 m

Z Mitjo se po dolgem času dogovoriva za skupno turo. Paše it tja, kjer še nisva bila. Kdaj bova spet na Balon Spitzu, pa tudi ni tako težko vprašanje??
Izhodišče za turo je nekaj sto metrov pred Zederhausom v isto imenovani dolini v Lungau. Pred še zadnjim uvozom pod avtocesto je levo v klancu nekaj stavb in zaprto (opuščeno) gostišče, kjer je prostor za več avtomobilov (1050 n.m.). Neke hribovske smerne table ne povedo nič o "zgornjih nadstropjih", tudi cela vrsta imen planin tu spodaj ni nič omenjena. Vzpon se po nekaj sto metrih zasnežene ceste stisne na ozko markirano pot. Višje postane pot strma stezica, zasnežena za širino dveh smuči in s prepadno skorajda povsem golo levo stranjo, ki pada proti grabnu Karthäusenbach. Ledena, trda podlaga je naporna za vzpon, a se po nekaj sto metrih le konča na cesti!
Kasneje, ko smučava z vrha na pobočju srečava lokalca. No, ta je bil tisti pravi domačin doma spodaj v Zederhausu. Informacije o zapletenih labirintih gozdnih poti in cest so bile uspešno pojasnene. Redko, pa se zgodi, da so zgoraj na planinah gozdne ceste, nimajo pa prehoda do doline (razen za koze....).
Višje se svet odpre v ogromno krnico, z ducatom ličnih kočic. Nad njimi je le še odlično TS pobočje vse do nekaj deset metrov vršnega strmega dela. S smučmi na nogah z leve strani prideva na sam vrh. Le nekaj zgornjih metrov ima kup skal brez snega. Vreme se je sredi dneva slabšalo, a pri smuki sva imela srečo in dobro vidljivost. Smuka zgoraj po večinoma trši zapihani podlagi, nižje sva lovila kotanje mehkega snega. Mimo koč in redkih macesnov odlična pršičasta podlaga, pod njimi sva ulovila dobro zasneženo gozdno cesto, do že opisanega prehoda na neudobno kozjo stezico, kjer sva šla nekaj deset metrov peš. Nižje sva prismučala do avta.
Tura na Balon Spitze je nepopularna, zgornje odlično področje ne odtehta zelo zahtevnega prehoda v spodnjem delu, kjer se v takih razmerah z malo smole lahko zelo slabo konča (vzpon ali pa kasneje spust).
Občutek varnosti sem dal 2, a le zaradi možnosti zdrsa v spodnjem delu stezice, ki se vije skozi strmo odprto rampo.

  • Mrzel, zimski dan brez vetra, sonce na planini paše.
  • Proti zgornjemu delu krnice
  • Vrh
  • Naravnost navzdol v strmejši del
  • Lepa smuka, po sicer neenakomerni podlagi
  • Na koncu precej zadovoljna

Zadnja sprememba: 05.03.2022 ob 20:41

Povej naprej:

Poglej si še

Zimski vzpon na Jalovec

Zimski vzpon na Jalovec

Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik
Tom Kunaver
TS Meka Zederhaus

TS Meka Zederhaus

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Schilererspitz
Dr. Aleš Ekar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...