Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kanal ob Sonblicku

Primoz Vrhovnik

Tura se je začela z dobre tri ure trajajočo vožnjo z avtom do izhodišča nad krajem Rauris, kjer od zapornice za plačilo ceste vzame še cca 10 min.(zapornica je zgodaj zjutraj odprta, plačaš ko se vračaš) do parkirišča(1550mnm) kjer se ti jasno prikaže cilj vzpona.
Zčetek hoje ob 5.30 ,do snega vodi lepo označena steza, bolje je vzeti levo stezo gor gledano ob potoku,ki teče izpod ostenja, mi smo šli po desni strani,kjer je potrebno prečkati potok in če si malo nepotrpežljiv pri prečkanju(Primož),imaš že na začetku ture poplnoma prešvicane noge.
Zvezna snežna linija proti vrhu se prične na višini cca 1800mnm, sneg predelan in pravšenj za hojo brez derez. Nekoliko višje ,kjer strmina naraste smo nadaljevali direktno navzgor po globokih kanalih ,ki se razstezajo po vsej širini. Malo so nas prestrašili padajoče kamenje in plaziči južnega,ki so se trgali od manjšega ledenika nad nami. Zadnjih 600m kjer strmina še malo naraste,je bil sneg nekoliko mehkejši in vehta ki visi nad nami ,nam ne omogoči da bi se kaj preveč obotavljali in pogovarjali. Ob 9.40 Matej prebije iztopno opast in še 30 višinskih merov do koče,kjer pogledujem ali žičnice na Molltalu obratujejo( ne obratujejo/remont !).
Z vrha odsmučava/odborda okoli 10.20, ob "zijalih" s koče imava smučarja kar nekaj dela ob vstopu v grapo preko vršne opasti. Vršna plast snega zelo mehka, ko odluščiš vršnjo plast je bilo smučanje krasno, previdnost ni bila odveč. Celotna smer je zelo "razdrapana" in zahteva vsestransko obvladovanje smučanja, predvsem v srednje/spodnjem delu so kanali res veliki in mi smo nekatere še nekoliko poglobili, saj smo celotno smer lepo očistili. Smučarije za 1300m, zanimive, vsestranske .
Čeprav je daleč ,se je izplačalo in zadovoljili smo standard "vsaj1500 višincev v enem dnevu da se splača". :))

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

FKK

FKK

Visoke Ture, skupina Velikega Kleka | Fuscherkarkopf | Severna stena
Marijana & Marko
Pentlja nad Freiwandkees

Pentlja nad Freiwandkees

Visoke Ture, skupina Velikega Kleka | Fuscherkarkopf | Ob vzhodnem grebenu na Freiwandkees
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...