Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Jutranji Viševnik

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Ko vremenoslovci začnejo omenjati prve snežinke in se na mnogotere forume s smukoturno tematiko vsuje več slavospevov lastnim turno smučarskim podvigom kot je snežink, moža, ki se zaveda usodnega pomena turne smuke za narodov blagor, zgrabi nepopisljiva panika, da bo kaj velepomembnega zamudil in da gre zdaj že hudo zares. Res da se v svoji razsodnosti ne prišteva med turnosmučarske ekstremiste, ki že v novembru tam nekje nad 2000 višinci veselo brusijo ubogo skalovje pod snežno tančico, a vseeno želi vesoljnemu občestvu priobčiti tudi svoj skromni prispevek. Časi so žal taki, da egzistiraš le, ako na medmrežju beležiš nebroj lajkov, smejkov, foloverjev, in te ni, če tam o tebi ni ne duha ne sluha.

In zato mož, ki se je celo leto vestno bavil z mnogoterimi fiskulturnimi rabotami, da do zime ja ne bi preveč zarjavel, brž pokuka na medmrežje in presenečeno ugotovi, da je zima že v polnem zamahu, da turni smučarji po domačih in inozemskih vršacih zagnano orjejo celca, vriskajo pod zajlami osamelih smučišč, abručajo po kuloarjih in čez snežne previse ter uganjajo druge špasne vragolije.

Kaj torej storiti? Ob vsesplošni izgorelosti in stresu, ki tare sodobnega človeka, časa za poglobljen študij turnosmučarskih opcij žal ni dovolj. Po zgledu kitajskega gospodarskega čudeža, bazirajočega na brezvestni eksploataciji tujerodne intelektualne lastnine, se mož domisli, da bi recepturo za večerni Viševnik avtorjev M&M kazalo zvito predelati v recept za jutranji Viševnik avtorjev V&M. Gora je že milijone let enaka, zato avtorstvo o tem, kako in kdaj jo naskočiti, bržčas ne bo sporno.

V avto zbaše turnosmučarske pripomočke, obse posede dolgoletno prijateljico Vesno in ob jutranjem svitu že neučakano brzita navkreber po kopnem travniku, ob katerem v samoti bingljajo sidra vlečnice Viševnik. Nekje na polovici vzpona unisono vzklikneta: »Kakšen fantastičen dan!«. Po treh tednih sivine in moče se oči skorajda ne morejo privaditi na jutranjo solnčno bleščavo, snežno belino in sinjemodro nebo. Prava zimska pravljica.

Smuka do Plesišča je za začetek decembra fantazmagorična. Začne se v celcu, nadaljuje po lepo predelanem trdem snegu, kjer skoraj ni bojazni za skorjo, in konča na Plesišču. 300 uživaških višincev in prav toliko slogovno izpiljenih levih in desnih zasukov, ki se jih človek na uvodni smukoturi ne nadeja. Spust do smučišča je nekoliko mučen, ker je sneg razrit in trd, zadnji metri pred kopnim smučiščem pa so zaradi skal rezervirani le še za tiste, ki jim ni mar za smuči.

Za vas sta uživala Vesna in Miha (V&M)

  • Rudno polje
  • V&M:
  • Kopna Konjščica
  • VDV
  • 3glav

Zadnja sprememba: 04.12.2019 ob 21:30

Povej naprej:

Poglej si še

Klomnock

Klomnock

Krške Alpe | Klomnock
Jure Noč GRS
Falkert - Klomnock - Falkert

Falkert - Klomnock - Falkert

Krške Alpe | Falkert
Krške Alpe | Klomnock
Domen Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...