Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Julijci_Precenje od Mojstrane do Kobarida_II.etapa

Uros Ilic
Julijske Alpe | Triglav | Po poti na Kredarico

Po mrzli noci na Kredarici se Nejc, Ivek in moja malenkost odlocimo za vzpon na Triglav, dva prijatelja pa za takticno varcevanje moci. Bivak pri Krnskem jezeru je po zacrtani poti preko Gornje Komne se dalec.

Mocan veter, ki je od plezanja odvrnil prve tri gornike, ki so ponoci prisli iz Krme v zelji po direktnem vzponu se na Malem Triglavu umiri in hitro smo vrhu nagrajeni s precudovitimi pogledi v povsem jasnem jutru. V daljavi se proti Z vidi Krn kamor nas bo vodila danasnja pot. Pri sestopu smo ze pozni, saj se mi dela cokl pod lednimi derazami brez antibott-a zato gre pocasi in glasno ko s cepinom vsak drug korak potolcem po njih. Ko se v izteku malo sprostim in naredim tretji korak brez ciscenja cokla zdrsnem. Prilike za vadbo ustavljanja s cepinom niti nisem vesel. Sem pa vesel, da nisem bil tako malomaren visji na steni.

Zajtrk in spust po putrcku in gnilcu preko Konjskega sedla v Velsko dolino kjer nataknemo pse ter do vrha Hribaric ulovimo Boruta in Miho. Vrocina na soncu nas izsusi. Zgoraj brez na najtoplejsi dan dosti ne pomaga.

Velska dolina je bila pred 7 dnevi povsem bela, danes pa so ze rjavi madezi. Pa tudi turasev je nekaj-vsi sicer v nam nasprotni smeri klasicne Triglavske magistrale.

Kanjavec nagovori Miho in Iveka, ostali trije pa se posvetimo smuku v pocasnem snegu v dolino 7J in precudovitem precenje Zgornje Komne od Ledvicke pod stenami Spicja, Planskega Vogla in Cela do Kala na Lepo Komno in pod Gracijo na Bogatinjsko sedlo. Ta del poti je najlepsi in najbolj neokrnjen. Spuro povlecem po obcutku in sreca je na moji strani, zato zanamci uzivajte.

Pred zadnjim spustom v konto pod Bogatinom opazujemo dva turasa, ki se ravno spustita iz Srednjega vrha. Prvi splozi 35 sirok plaz juznega snega. Ne da bi zanj vedel smuca dalje. K sreci je hitrejsi od plazu, ki se po 150m ustavi na izravnavi. Ker tudi visjemu turasu tudi uspe izogniti lopate ostanejo v nahrbtnikih. Sreca, saj je sneg tezek in bi bile poskodbe skoraj neizogibne.

Pod vtisi ravnokar videnega na sedelu ujamejo soncni zahod in si v mraku se desetic danes snamemo pse ter odsmucamo do bivaka pod Krnom kjer zbudimo Matijo, ki nas docaka s 6pakom iz Komne. Neprecenljivo. Se posebno na 13 urno podlago danasnjega dne. Kuhamo in jemo pozno v jasno noc.

Zadnja sprememba: 01.04.2021 ob 07:41

Povej naprej:

Poglej si še

Prva poletna

Prva poletna

Kamniško-Savinjske Alpe | Grintovec | Jugovzhodna stena na Jame
Jernej Ekar
Na Veliki in Lepi vrh

Na Veliki in Lepi vrh

Karavanke | Lepi vrh
Karavanke | Struška | Veliki vrh
Klemen Klinar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...