Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Hokkaido 2024

Andrej Terčelj
Drugo | Hokaido | Annupuri

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1 m

V letošnji smučarski sezoni sem si zamislil smučanje na različnih celinah. Po temeljitih organizacijskih, strokovnih in smučarskih pripravah smo izvedli plazovno delavnico, prilagodili smučarsko opremo in preizkusili ekipo tako, da smo po edinem pravem sneženju zgazili 1500 v.m. okoli Svačice. Kljub slabi snežni pripravi doma, nas je na Hokkaidu pričakala prava zima. Temperature pod -10C, veter nad 30 vozli in zasnežene ceste. A tudi tu se zima spreminja in letos ni darežljiva z obilnimi snežnimi padavinami. Snega je podpovprečno, preveč je daljših suhih obdobij. Večina ga je padla na prvi pregradi med Sapporom in Iwanaijem. Zato je bila prva destinacija Niseko Annupuri (1308 m), ki je zaradi variantnega smučanja enostavno dosegljiva. Za varnost skrbijo vrata, ki jih kontrolirajo upravljalci žičnic. Večina se brezskrbno spušča po istih smereh, ki so kljub širjavam razrite in presekane s prečkami narejenimi od sledi deskarjev. Vseeno smo v različnih poskusih našli idealno linijo z vrha v Hanazono. Kdor dolgoročno spremlja vreme, zna brati zemljevid in se zna dobro orientirati, lahko najde povsem različne razmere na kratki razdalji.
Bližnji Yotei-zan(1898 m) z vrha po osrednji grapi na Makkari nam ni omogočil prave vidljivosti za brezskrben spust. Očitno sem jokerja že izkoristil na prvem nepozabnem spustu pred leti. Zato pa je Iwanai-dake(1085 m) na V in SV ponudil pravo naklonino in polsten sneg na zavetrni strani. Na vrhu smo se v soboto znašle tri skupine Slovencev in vsaka je odpeljala svojo linijo na svojo nebesno stran. Bilo je tako dobro, da smo nekateri celo ponovili.
Na poti med pristaniškim Otaru in Sapporom je bilo na Mt. Yoichi, Kiroro in Mt. Teine v izobilju mehkega snega, le naklonine so bile smučarsko neenakomerne in krajše. Premik v nacionalni park Daisetsuzan se je izkazal za slabšo izbiro zaradi tanjše in stare snežne odeje. Z vrha Asahi-dake(2290 m) smo doživeli nepozaben pogled čez celoten otok in se spustili po JZ žlebu v krater, ki je edini omogočal strm spust po trdi vetrni kloži posejani z manjšimi zastrugi.
V devetih zaporednih smučarskih dneh smo v povprečju vsak dan naredili več kot 1300 višincev. Ključ uspeha je enakovredna ekipa z istimi cilji, sposobnostmi in znanjem.
Zima se nadaljuje v Kanadi. Ostanite priklopljeni. Smuk

  • Iwanai-dake vršna SV strmina
  • Ni važna debelina, važna je gostota snega. Plazovna sonda ni prišla do tal
  • Asahi-dake spust v podrti krater
  • Hang za Mirana
  • Po turi sledi regeneracija in odtajevanje v onsen toplicah, ki so del japonske kulture.
  • Del ekipe na najvišji in zelo vetrovni točki Hokkaida
  • Eden izmed treh spustov iz Iwanai-dake

Zadnja sprememba: 14.02.2024 ob 08:24

Povej naprej:

Poglej si še

Med plazovi

Med plazovi

Kamniško-Savinjske Alpe | Savinjsko sedlo | Na Okrešelj
Matej Špeh GRS
Preber ponuja, štajerc ne zamuja !

Preber ponuja, štajerc ne zamuja !

Nizke Ture, Schladminger Tauern | Preber
Klem Zi

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...