Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Dolgi pohod

Miha Debevc
Kamniško-Savinjske Alpe | Rzenik | Kraljev Hrib - Planina Dol - Rzenik

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.200 m

S čim naj vas pa danes razveselim? Ah, saj res, sem se že spomnil, osem urna turna smuka na Veliki planini in Rzeniku vas bo gotovo neznansko zanimala.

Mož, ki je zaradi letošnje izvenredne zime turnosmučarsko močno vzburjen, že nekaj časa tuhta, kako bi enkrat odsmučal z Rzenika. Na tem vrhu je bil že nebrojkrat, odsmučal pa ga ni še nikoli. Danes grem, si poreče, in beseda je turni smuk postala. S krepkim pritiskanjem stopalke za dovod goriva se uspe z 2WD pogonom pregristi po zasneženi cesti do parkirišča Rak, od koder v jutranjem mraku potegne avtorsko pristopno smučino skozi hosto do Gojške planine. Ob bombastično presunljivih in dih jemajočih jutranjih pejsažih, ki jih ponuja obilno zasnežena Velika planina, doseže najvišjo točko Gradišče (1667 m). Smuka čez Pl. Konjščica do Pl. Dol ni kakšen turnosmučarski presežek, ki bi ga bilo možu treba posebej omenjati. Pa vseeno, teren je najprej precej položen, zato se je treba marsikje porivati ali celo štamfati, kjer je pa klanca več, je več tudi hoste. Mož, vešč urnega sukanja smuči okrog dreves, izkoristi celec v gozdu na polno, ko pa na planini dreves zmanjka, z visoko frekvenčnim vijuganjem uprizori še veseloigro za avditorij treh pešakov, ki so se ravno tedaj jeli kretati v kontra smeri proti Veliki planini. Aplavza žal ni bilo.

S planine potegne špuro proti Rzeniku in se, kolikor je mogoče, drži markirane poti. Ta se na prelomnici, nekje na višini 1550 m, postavi hudo pokonci in postane za turnega smukača precej tečna. Preglavice mu dela tudi gosta hosta. Ali naš mož, napravljen iz pravega turnosmučarskega testa, ve, da kjer je volja, tam je pot. Vse prepreke, ki mu jih predenj postavi priroda, zlahka premaga, a ga vseeno malček žuli, kakšen umetniški vtis bo napravil, ko bo treba po tem zagonetnem bregu navzdol sukati smuči. Zatopljen v težke misli nadaljuje proti Pl. Rzenik in ko iznenada zmanjka klanca, mož, če bi še tako rad, višje več ne more. Kaj to pomeni, se vpraša, a že hip zatem globoko osupljen ugotovi, da kaj drugega, kot da stoji na vrhu Rzenika, ne more biti. In to po pičlih štirih urah.

Ker ve, da se je do vrha nabralo skoraj 9 km hoje in smuke in jih bo prav toliko moral še premagati, če se bo hotel živ vrniti z gore, se urno postavi na smuči. Proti Pl. Rzenik sprva smuči krmari bolj oprezno in razsodno, saj sta veter in sonce pregnetla snežno odejo nekje v kložo, drugje v skorjo, ponekod pa je ostalo še nekaj kompaktnega celca. Ko po nekaj uverturnih zavojih ugotovi, da se sneg ne predira in ne grabi smuči, se mož razživi in uživaško prikrmari do koče na planini, kjer sreča dve planinki. Ker brž zapazi, da do planine nista prišli po isti gazi kot on, eno vljudno povpraša, od kod ju je prinesla pot. Mična gospodična mestnega izgleda mu prijazno pove, da sta prigazili s Pl. Dol po nekem kolovozu in bolj redki hosti, čeprav vesta, da to ni markirana pot. Možu ob tej novici zaigra turnosmučarsko srce. Ne bo se mu treba mučiti in motoviliti po tistem zagonetnem bregu, nego bo raje prašil ob gazi, po kateri sta prišli pohodnici. Brž zasuka smuči in res, do Pl. Dol je smuka večinoma po mehkem deviškem celcu naravnost bombastična.

Z nekoliko manj zagnanim korakom, ki po 6 urah že rahlo spominja na polpenzionistični turnosmučarski slog, se mož počasi odvleče spet nazaj na Veliko planino na Gradišče, od tam pa po poti, po kateri je prišel, odsmuča do avta. Lep dosežek tale Rzenik, zadovoljno pomisli, brez dvoma vreden vknjižbe v svetovni register nesnovne turnosmučarske dediščine.

Vsi, ki bi si usodili repetirati to dolgoprogaško turo, naj računajo, da jih čaka 19,5 km poti, navkreber bodo pridelali 1535 višincev in za vse skupaj, če se ne bodo preveč obirali, porabili okrog 8 ur časa. Tisti, ki cenijo zgolj smuko in jim je malo mar za divote, ki jih ob poti ponuja narava, bodo razočarani. In še nasvet za smuko s Pl. Rzenik do Pl. Dol: od koče na Pl. Rzenik se držite sledi oz. gazi levo od markirane poti.

Za vse, ki niste mogli izkoristiti lepega dne, se je pomujal Miha

  • Lastnonožno parafirana flanka
  • Rzenik
  • Na vrhu
  • Rogatec in Lepenatka

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20210112090908-29013-map.html

Zadnja sprememba: 12.01.2021 ob 22:36

Povej naprej:

Poglej si še

Gora iz letala

Gora iz letala

Julijske Alpe | Dražgoška gora
Maja Lušina
Prekrasno

Prekrasno

Julijske Alpe | Viševnik | z Rudnega polja čez Zlate vode
el Grimpo

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...