Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Direktna z vrha po severni steni Skute

Primoz Vrhovnik
Kamniško-Savinjske Alpe | Skuta | Hangover-z vrha po severni steni

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.100 m

Nič kaj posnebnega nisva s Klemenom planirala za ta dan, vendar se je tekom vzpona ,razmer in počutja obrnilo drugače. Mogoče je pa polna luna, ki nama je svetila proti gorenjski nakazovala malo bolj poseben dan.
Namen je bilo smučanje na pobočjih Skute, mogoče po snežišču izpod roba stene ali meni bolj privlačno ta dan ,po smeri ob stebru Skute, ki sem jo presmučal leta 2013 skupaj z žal že pokojnima Davom Karničarjem in Davorinom Goličnikom. Takrat smo prišli ob stebru Skute do višine cca.2400m, naprej proti vrhu nas je ustavil skok, takrat je Davo dejal, da mu še ni uspelo smučati z vrha saj nikoli ni našel užitnih prehodov.
Začneva v mrzlem sončnem jutru proti Žrelu, ki je na začetku zvezen, malo pod vrhom ga zmanjka za 20 m,vendar poskalašiva in naprej proti vznožju stene v zimski idili. Ko uzreva spodnji del smeri, ki je izgledala zelo dobro zasnežena ,so se kot vsakokrat letos v Kamniških alpah prikradli oblaki,ki so zaprli poglede proti vrhu. Plezanje v spodnjem delu zelo uživaško,malo so naju prestrašili pršni plazovi iznad sten, ki so bili posledica močnega vetra in suhega novega snega .
Ko prideva do razpotja smeri "Stebr-grapa izpod stene nad snežiščem v desnem delu" in smeri "Smer ob stebru" oba hirto zanese proti smeri ob stebru. Klemen v tistem delu smeri še ni bil, mene pa je vleklo do kam gre in kako izgleda. Kmalu od razcepa naju preseneti zelo strma prva ožina-skok,( leta 2013) je bila popolnoma drugačna-smučljiva. Poplezava in oba se zavedava da tu dol s smučmi ne bo šlo, bova pač snela in poplezala nazaj. Nadaljujeva še malo,kjer se smer ponovno razcepi, gledava slike kje sva??, vem da smo mi šli levo ob Stebru naprej. Odločiva se da bova malo raziskala bolj na desno, po slikah je kazalo da bi mogoče šlo. Od tu naprej sva odlično sodelovala, svet se je odpiral. Skupno se izmenjujeva v vodstvu in iščeva možne-logične prehode. Ovirala naju je megla, kar se je izkazalo kot dobro, saj nisva dobro videla izpostavljenosti smeri in sonce ni preveč ojužil snega na zgornjih soncu izpostavljenih pobočij. Ostalo je še nekaj cm novega -kompaktno mokrega snega na ključnih delih. Kugla prebija oblake in zagledam vršno opast Skute, zavriskal sem Klemnu "na vrhu sva"....kot Nejc Tonetu leta 1979. (v gorah se je treba tudi hecat in podoživljati zgodbe tastarih). Prebijeva opast in bila na polovici poti.
Hitro se zrihtava, brez besed in načrtov kam kje in kako, ali bo šlo ali ne....v glavi sva imela, da bo potrebno spodnji skok poplezat, ostalo je bilo obema jasno da se da presmučat.
Začetek strm, oblaki se začnejo trgati , sneg odličen za strmo smučarijo. Ko zapeljem preko opasti sem začutil da bo šlo. Zgoraj je res strmo,nekaj ozkih prehodov, izpostavljen raz v malo bolj odprt svet, ponovno izpostavljen prehod preko strmega raza...zelo raznoliko smučanje na zelo izpostavljenih vesinah....., kjer pozabiš tudi na skrbi če te vara žena! Prideva do skoka ,kjer sva mislila sneti smuči in poplezati nazvdol, skupaj opaziva snežno vesino ki se spušča levo dol ob skoku, zračno zračno.....se pribaševa do 5m ozkega traku-prečke še bolj v levo in vidiva da je zvezno nazaj v originalno smer ob Stebru. Kolebava..., tu sva v roke vzela cepin, za vsak slučaj. Bočno se zbaševa čez snežno/skalni prehod in dolg zavoj nazj na varno v smer. Tu sem prvič globo izdnihnil napetost.
Nadaljevanje smeri je bilo samo smučarsko uživanje v odličnih razmerah, prehod v spodnjem delu pod obokom stene je bilo pomrznjeno in kar presenetljivo trdo, vendar je šlo brez problema,kar malo prehitro.
Nadaljevanje do Žrela po krasnem južnem snegu, zelo zelo zasneženo. Po Žrelu sva šla po jeklenicah in klinih, ni bilo volje plezati po skalah do snega v Žrelu. Meni je bilo to skorajda najtežji del dneva. Kjer jeklenica pride do snega , natakneva smuči in prismučava vse do višine 1.100m. Skupne smučarije danes 1400m, z sestopom v Žrelu.

Misliva , da po tej smeri , delu stene Skute ni smučal še nihče. Smer poteka enako kotr Smer ob stebru do višine 2.200m, nato zavije desno po steni vse do vrha Skute.
Dolžina "nove" cca 300m, naklon 50/55 stopinj, mogoče mestoma več, ( se nisva imela časa s tem ukvarjat), izredno zračna in orientacijsko zahtevna ter z zelo težkimi prehodi na zelo izpostavljenih mesti. Jaz bi jo ocenil VI+...., o višjih ocenah niti pomisliti ne upam. Nadaljevanje po Jezerski "V" 400m je bilo proti zgornjemu delu "razsmučavanje" . Želim povedati, da je res težka in potrebno je imeti srečo z razmerami.

Smer bi poimenovala:
Hangover, zgoraj 300m VI+, spodaj 400m "V" ,700m.

Več informacij

https://www.actionmama.com/novice/presmucana-nova-smer-pod-skuto

Zadnja sprememba: 07.06.2021 ob 09:22

Povej naprej:

Poglej si še

Kredarica iz Krme

Kredarica iz Krme

Julijske Alpe | Kredarica | Iz Krme
Špela B
Popoldansko in dopoldansko glisiranje

Popoldansko in dopoldansko glisiranje

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | normalka
Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | z Vršiča čez Vratca
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...