Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Direktna z vrha Triglava

Drejc Kokelj

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.220 m

Štart ob 23:30 iz Krme. Sneg se začne po dobre pol ure hoje od parkirišča. Od Kredarice do vrha Triglava po smeri, ki je vrisana na fotografiji. Za ta čas je res ogromno snega, tudi Aljažev stolp je v celoti pod snegom. Na vrhu je sicer pihal zmeren severni veter, ki pa ni preveč motil, saj je sonce lepo grelo. Smučal sem direktno iz vrha po smeri vzpona. V sredi smeri je za kakšnih 10 višincev potrebno sneti smuči (ozek leden prehod in 80 stopinjski naklon). Drugače pa sem smer v celoti presmučal (seveda je bilo tudi nekaj abručanja).
Smeri bi dal ime kar ''Direktna'', saj bolj direktno na ledenik skoraj ne gre. Ocenil pa bi jo takole: VI, mesta S6+. Smer je dolga približno 180 metrov, nato pa se priključi smeri '' S sedla na ledenik'', ki ima oceno IV+, mesta S5. Smer je zelo izpostavljena z mnogimi zahtevnimi prehodi. Naklon ne pade pod 55 stopinj (razen čisto na vrhu), večinoma pa je bližje 60 kot 55. Na parih precej ozkih mestih pa je naklon celo čez 60 stopinj (tisti del je S6+). Pri oceni smeri mi je bila v pomoč tudi smer ''Veseli tobogan'', ki sem ga preplezal prejšnji teden (oceno ima VI-, je pa za odtenek manj strm in širši).
Razmere v smeri so bile mešane (pršič, trda podlaga, moker sneg). S Kredarice se skoraj zvezno (10 metrov je smuči potrebno nesti) priprelje vse do 1220 metrov.
Res lepa in zahtevna tura v čudovitem koncu Julijcev :D
Rad bi se pa še zahvalil Marjanu Gyura za posnetek vrhnjega dela smeri.

Zadnja sprememba: 30.05.2021 ob 21:47

Povej naprej:

Poglej si še

Popoldansko in dopoldansko glisiranje

Popoldansko in dopoldansko glisiranje

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | normalka
Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | z Vršiča čez Vratca
Marijana & Marko
Popoldanska smučarija na Jezerskem

Popoldanska smučarija na Jezerskem

Kamniško-Savinjske Alpe | Ledenik pod Skuto
Gregor Malenšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...