Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Darilo

Darja Zaplotnik

V življenju ni nič podarjenega, razen življenja samega. Predpostavljam, da večina ljudi na nezavedni ravni prejme drugo, morebiti celo tretjo priložnost zanj. Za tako očitno "drugo šanso", kot se je meni pripetila v nedeljo, pa sem lahko samo hvaležna...da je sploh bila. Življenje je darilo!
Izhodišče ture Werfenweng, dva km za izvozom Bischofshofen. Lavinsko poročilo smo seveda kot običajno pregledali, prav tako posebnosti lokacije. Kot običajno smo na začetku ture preverili vso varnostno opremo, v kolikor je bilo potrebno med turo upoštevali varnostno razdaljo in se ravnali po stop-go metodi.
Najprej smo se povzpeli skozi gozdnat del do odprtih terenov zmerne naklonine in se dvignili na prvi vrh ter spotoma sčekirali sosednjega, torej Schartwand. Smuka z Eiskogla (2321m) je bila prijetna, nekaj spihanega, nekaj pršiča. Nato smo ponovno vpregli cucke in se dvignili na sosednji Schartwand (2339m). V načrtu je bil spust po njegovi JV flanki (cca. 150 višincev, 40 ali morebiti kako stopinjo več) v konto in potem po običajni (lepa, široka pobočja, podobno turam nad Pecolom) varianti nazaj v dolino.
Nekaj detajlov in trenutkov bodo okvirno pokazale priložene fotke. Nekatere so potegnjene dol iz filmčka, ki ga je po naključju posnel naš član, ki je strmino izpustil ter odsmučal po stranskem, položnejšem delu flanke.
S Tomom, ki bo v zavihku Plazovi podal tudi tehnično poročilo o dogodku, sva flanko vrednotila tako med vzponom na Eiskogel v frontalnem pogledu in nato bočno ter na njenem začetku. Žal nisva mogla predvideti pasti, ki se je skrivala kakih 20 metrov pod nama. Sam vstop v pobočje je presegal naklonino 40˚, bil pa je skorajda poledenel. To me sprva ni presenetilo, v nadaljevanju pa kljub tehnično dobro urejenim smučem zaskrbelo, da je v takšen stanju večinski zgornji del pobočja. Iščoč optimalne zavoje sem se usmerila v dol gledano levi del, kjer se je pojavila mehkejša podlaga. Desna stran je namreč delovala precej neugodno. Vse to se je kasneje izkazalo za v dani situaciji dobro odločitev.
Trenutek zatem se je pod mano, nad mano, levo, desno vse razsulo. Kot steklo, ki pade na tla. Vse v ekstremno počasnem posnetku. V zelo kratkem času, se je zgodilo ogromno, preveč za semle gor. Predvsem pa preveč osebno. Morebiti kdaj spišem prispevek na to temo. Sem pa izluščila nekaj pomembnih stvari, ki so mi v plazu najbrž rešile življenje. Najprej seveda neznanska sreča, zatem pravilno uporabljena varnostna oprema (lavinski nahrbtnik sem sprožila v pravem trenutku), velika mera intuicije ter kljub težki situaciji zmožnost racionalnega odločanja. Seveda pa ne bi imela niti milimetra možnosti brez mojih dobrih prijateljev, ki so me povsem zabetonirano (na zraku sta bili le glava ter celotna desna roka) odkopali v najkrajšem možnem času. Med bočnim drsenjem v snežni gmoti sem dvakrat prešla skoke, prvi je bil leden, drugi skalnat. Poškodb k sreči nisem utrpela. Še najbolj so jo skupili moji Ripsticki, ki so začuda ostali na nogah. Ko smo pospravili vso opremo nas je čakalo še okoli 1200 višincev spusta, k sreči večinoma lahkotno voznega pršiča.
Z nasprotne strani dolinice sta celotno dogajanje opazovala dva turna smučarja. Ker smo sklepali, da bosta poklicala pomoč (kar bi bilo povsem normalno), je Tom v izogib morebitnim težavam pristojnim službam javil, da smo situacijo uredili sami, da smo vsi nepoškodovani ter zmožni samostojnega povratka v dolino (spomnite se, kako se je končal primer podobne nesreče na smučišču Mӧlltal). Celoten dogodek je bil nato predan gorski policiji, ki je zatem preletela področje, napravila posnetke za potrebe analize nesreče ter še enkrat preverila, ali smo vsi srečno prispeli v dolino.
Vsem želim čim več lepih trenutkov, podprtih s takšno in drugačno srečo. Tole bo čez nekaj časa samo še nesrečno srečen pripetljaj, ki se je nekomu zgodil. Zame je bil zelo poučen in je spremenil nekatere moje poglede na dejavnosti, ki jih sicer počnem z ljubeznijo in s spoštovanjem do narave ter gora.
Se pa ne tem mestu javno zahvaljujem mojim dragim prijateljem, ki so poskrbeli, da smo se vsi srečno vrnili nazaj domov. Hvala tudi vsem, ki ste mi v podporo poslali razna sporočila oziroma kakorkoli drugače spomnili name. Hvala!

 • varnostna razdalja na odprtih pobočjih
 • četica...desno Schartwand
 • vrh Eiskogla
 • Schartwand...povsem v ozadju Scheblingkogel kjer smo bili pred kratkim
 • na vrhu flanke
 • zadnji zavoj
 • začetek...
 • ...predvidevam, da je bil tu nekje sprožen nahrbtnik...
 • ...potem me je pogoltnilo
 • lomljenje sosednje flanke, reka plazovine je potovala k sreči mimo mene
 • pogled nazaj v splazeno pobočje

Zadnja sprememba: 03.12.2019 ob 23:44

Povej naprej:

Poglej si še

MOUNT PATTISON (2483M), OBALNO GOROVJE, BC, KANADA

MOUNT PATTISON (2483M), OBALNO GOROVJE, BC, KANADA

Skalno gorovje | Mount Pattison | Blackcomb Glacier
Matic Gobec
Pravljica pod Kriško steno

Pravljica pod Kriško steno

Julijske Alpe | Pod Kriško steno
Miha Hauptman

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...