Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

dan za počitek, ali pa tudi ne....

Janez Javoršek GRS
Julijske Alpe | Viševnik | Ob severnem grebenu

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.300 m

Z Milojko popoldan parkirava na praznem Rudnem polju. Danes se je vse poklopilo, zamaknjena ura, daljše spanje, uradni podatki vlage s Kredarice so pri dvournih objavah padali in nenazadnje vremenska napoved je bila točna "na minute". Vzpon proti Viševniku začnem v rosenju in meglenem vremenu. Višje sem pričakoval kakšno snežinko snega, a danes ga ni zapadlo nič. Nad Plesiščem so se oblaki začeli trgati, tako, da sem bil na vrhu v lepem vremenu, le megla se je še vseeno podila okrog in v rumenkasti, zatohli svetlobi se ni videlo več kot nekaj metrov. Na vrhu sem posedel v brezvetrju, počakal dobro vidljivost in nekaj metrov vzhodno, v grebenu, pod vrhom začel spust. Najprej čez pohlevno opast, nato, desno ob Severnem grebenu. V spodnjem delu zaradi skalovja zavil v desno in spodaj v kotanji zaključil spust. Zapeljal sem proti Kačjemu robu, se peš povzpel še enkrat proti vrhu in pod vršnim, skalnatim delom zapel smuči in čez Južni graben smučal proti Zlatim vodam in čez kanal proti smučišču.

Spust čez Severni greben Viševnika je pred leti opisal Marko Kern, z Marjano sta smučala levo ob Severnemu grebenu (tako je vrisal smer spusta). Jaz sem zaradi konkavne oblike levega dela grebena, začel na istem mestu, zapeljal čez pohlevno opast (zelo strmo) in se po nekaj metrih zapeljal na desni rob grebena. V spodnjem delu sem zaradi preveč skalovja odvil čez borovce proti desni in zapeljal do kotanje spodaj. Marko je smer ocenil z naklonom 55 - 45 stopinj, 110 metrov. V teh razmerah je začetek čez mehko opast še kakšno stopinjo strmejši, nižje imata obe strani isti naklon.
Snežna podlaga je bila mehka, a ne v globino, sem pa očitno po nekaj deset metrih zapeljal čez (neopazno) luknjo v snegu, a me ni spravila iz ritma....(morebitni ponavljalci- pazljivo)

Smuka čez južni graben proti Zlatim vodam je bila ena sama uživancija v mehkem nekaj cm odjenjanem, spomladanskem snegu. Nižje čez kanal je vse poravnano in ravno prav mehko, čez neobratujoče smučišče sem zapeljal v meglo in ravno ta je pripomogla, da je podlaga ostala fenomenalno smučljiva.

Včeraj smo na Soriški planini imeli z bodočimi novimi reševalci seminar. Čez 14 dni bodo svoje znanje pokazali in zagovarjali na izpitu, do takrat, pa bodo le še povadili nekatere pomanjkljivosti v znanju. Porast intervencij v zadnjih letih je neverjetna in nova, mlada generacija zagnanih gorskih reševalcev, bo imela z našo pomočjo vseeno polne roke dela. V takem tempu, bo letos več kot 600 intervencij, ko sem bil jaz na njihovem mestu jih je bilo 150.

  • Nad Plesiščem me pozitivno preseneti vse boljša vidljivost
  • Zelo strm začetek na Severni Viševnikov greben
  • Dobra podlaga, konkreten naklon, vse štima....
  • Smer smuke
  • pogled iz Kačjega roba na presmučan Severni greben. Kratko, a fejst strmo
  • Zgoraj na grebenu vrh južnega grabna uživam v miru in se mi ne mudi v meglene Pokljuške gozdove spodaj
  • Super razmere v Južnem grabnu
  • Spomladansko poglihano

Zadnja sprememba: 28.03.2021 ob 23:07

Povej naprej:

Poglej si še

Slaba vremenska napoved za vikend na Komni

Slaba vremenska napoved za vikend na Komni

Julijske Alpe | Srednji vrh
Julijske Alpe | Dolniki (Komna)
Peter Pehani
okoli Vrtače

okoli Vrtače

Karavanke | Sedlo Vrtača
Mitja Majnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...