Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Bumbar iz Bovca

Jaka Ortar

Gozdna cesta proti postaji B ni splužena, le zvožena v začetnem delu, vendar so kolesnice pregloboke za običajne avtomobile. Zato štart z asfalta, 540 m.

Položen večkilometrski turni marš po cesti je kmalu rezultiral v hudih žuljih, tako da je bila večja strmina proti Skripom in naprej prav dobrodošla. Snega je pod gozdno mejo ogromno, više pa niti ne tako izjemno. BIl je še mehak z izjemo kakih 100 višincev okoli 1500 m, kjer je bila tanka rahlo moteča skorjica.

Lepo utrjena špura je vodila po cesti proti Krnici, levo na Skripe sta šla le včeraj dva turnaša, na 1400 je bilo špure konec. Do postaje C (Skripi) je bilo treba malo garati, nadaljevanje do postaje D pa je bilo že razorano od ratrakov - še sreča, ker sicer danes ne bi videl BumBara. Potem, ko je v dolini odbilo poldne, se je začela visoka oblačnost gostiti, malo pod postajo D je tudi začelo pihati. Sicer pa zelo prijetno sončno zimsko dopoldne, dovolj mrzlo, da se sneg kljub soncu ni ojužil.

BumBar je bil seveda zaprt, a je vseeno nudil prijetno zavetrje. Okoli pol dveh sem odsmučal, držal sem se celca tik ob razoranem delu smučišča; razmere so bile izjemne. Ravno prav globok in hiter pršič pri pravi naklonini, okoli 60 cm celca na steptanem smučišču. Škoda da sem med vzponom pokuril prav vse svoje džule, splačalo bi se iti večkrat od postaje D do postaje C (600 vm). Popolnoma me je presenetilo, da veter, ki je ponoči pihal 10+m/s, pod postajo D ni prav nič pokvaril razmer.

Kmalu pod Skripi me je v nekaj zavojih presenetila omenjena skorjica, a tega je bilo hitro konec. V gozdu sem do cca 1100 m (cesta proti Krnici) večinoma sekal ovinke skozi gozd, bilo je odlično, pod zadnjim snegom trda podlaga.

Od križišča Krnica-Gozdec-postaja B sem sledil smučini pod daljnovod; predhodnik je sicer po nekaj zavojih obupal in se vrnil nazaj na cesto, meni pa je GPS v nadaljevanju obljubljal direkten prehod na cesto. In res je bilo kar užitno prav do ceste. Potem pa še nekaj kilometrov smuka po cesti do asfalta.

Dolga tura, danes samotna (srečal sem samo še 3 smučarje), vendar zelo dobre smučarske razmere.

Zadnja sprememba: 10.01.2021 ob 09:38

Povej naprej:

Poglej si še

Bonjour

Bonjour

Dofinejske Alpe | Petit Van
Lidija Honzak
Mraz, veter in senca

Mraz, veter in senca

Julijske Alpe | Rodica | Pod Mali Raskovec
Darko Mulej

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...