Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

4x SPLIT

rok smrke

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Na instant TS pred službo smo se Gašper, Janez, Tone, Mik in jaz (od tega trije na split board-ih) vzpeli
po steptanem smučišču s trdo in pomrznjeno podlago do Zvoha. Snežne razmere na vrhu Velikega
Zvoha so obetale dober spust v grapo. Na ne pretrdi podlagi je bilo 1cm kompaktnega suhega pršiča,
kot puder. Zadnji dež, ki je na tej nadmorski višini prešel v sneg je spodnjo podlago očitno dobro zatrdil.
Zgornjih 50-100 višinskih metrov Grape (IV-) oz. SZ grape je bilo idealnih, vijuganje v grifig snegu, nižje
pa je bila v grapi plazovina južnega snega, ki je pomrznila, ta pa ni dovolila nadaljnjega ritma vijuganja,
zato smo malo pred koncem grape prečno odsmučali do vznožja Pehte.

Pehta (V-) je imela ravno tako plazovino, zato smo že spodaj vedeli, da nas ne bo nagradila z idealnim
smučarskim spustom. Zgornja pomrznjena plast snega ni držala teže pod derezami, morebiten zdrs pa
bi s cepinom težko ustavil. Pod skorjo južen, mehek sneg. V najožjem delu grape je kapljalo s stene kjer
je bil sneg pomešan z ledom in kamenjem, ki leti s stene. Višje v grapi pa so bile razmere za vzpon
idealne. Za smučanje bi bila primernejša bolj zalita grapa in popoldanske ure, ko bi pomrznjeni deli
popustili. Tokrat je žal nismo odsmučali.

Kje je četrti »split«? Hitrost in ledena podlaga pri spustu po smučišču sta bila kombinacija za Janezov
boleč padec – povsem nova smučka BC se je po sredici odprla in se pridružila »split« bordom, modrice
na boku pa so opomnik, da ni heca s trdo podlago, četudi na steptanem smučišču.

  • Srednji del SZ grape
  • Spodnji del SZ grape
  • Najožji del Pehte
  • Pogled nazaj, Pehta
  • Zgornji del, Pehta

Zadnja sprememba: 20.03.2024 ob 20:34

Povej naprej:

Poglej si še

Po soncu in gnoju

Po soncu in gnoju

Julijske Alpe | Blejska konta
Matevž Suhač
Iz savinjskih žlebov in vrhov ...

Iz savinjskih žlebov in vrhov ...

Kamniško-Savinjske Alpe | Turska gora | Turski žleb
dejan jazbinšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...