Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

100% zasuk vremena in razmer

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 500 m

Danes sva z Anžetom z Rudnega polja zgazila Debeli vrh. Zgodnja ura zato nesplužena cesta proti Pokljuki in zmrzovanje mokrega snega je še pod klancem povzročilo odnašanje riti, a nad Zatrnikom je bilo že več snega in vožnja zato bolj zimska, a lažja.
Na Rudnem polju je bilo petnajst cm novega navlaženega snega, močno je še padal in tekom ture se ga je nabralo še za slabih deset cm. Višje sva pričakovala popolnoma suh sneg, a ga vse do vrha na skorajda dva tisoč metrih ni bilo. Le količina novega se je podvojila. Vzpon je do vršnega dela motilo sneženje in delanje cokel na mojih starih kožah, Anže na novih ni imel težav.
Vidljivost, oblačnemu vremenu s sneženjem primerno, megla se je zadržala na nižjih predelih Pokljuke. Uzrla sva tudi sonce, ki pa je s svojo mlečno svetlobo le še poslabšal vidljivost.
Smuka v zgornjem delu kjer sva odsmučala skorajda naravnost navzdol zelo lepa, ko pa sva morala loviti graben med Debelim vrhom in Mrežcami, sva naletela na stare sledi smučanja, ki so bile seveda prekrite z novim snegom, a ga je za takšne brazde in kanale preprosto premalo. Zato spodnja podlaga moti smučanje. Prve zasledovalce sva srečala šele spodaj v gozdu.
Presenetljivo je bila vlaga 99% (podatek ARSO), kakšna stopinja pod ničlo, je vseeno povzročilo, da ni padal povsem suh sneg. Zgoraj, ko se iz vršnega dela smuča v strme prehode, je sneg nestabilen. Nov se na velikih strminah popuca do stare, trde podlage. Glede na količino novega se ga pod zavoji kar hitro nabere veliko in je treba biti na to pozoren.
Še razmišljanje o današnji turi, ki nima povezave z razmerami. Debeli vrh naj bi bil v letošnji sezoni nek top cilj, nekaj kar vleče, nekaj, kar naj bi zadovoljilo turne smučarje. Resnica, je pač taka, da naši hribi le niso nek hud presežek odličnih turno smučarskih tur. Tale zgoraj opisana je lepa (tu sem bil prvič), a zgornji del, ki je res lep za smuko, presmučaš v petih minutah, pa še kako fotko vmes narediš.....Tako hitro je vsega konec, da na koncu sploh ne moreš zbrati vtisov, saj je vse tako hitro konec kot piš vetra...., ki ga pa danes ni bilo.

  • na novih kožah ni bilo cokle
  • premalo novega snega, gaženje je kar naporno ker se melje do spodnje trde podlage
  • zgoraj naju difuza ovira, da bi zgazila optimalno smer
  • zadaj greben Mrežc z Lipanskim vrhom
  • v tem času so bile snežne plohe, a zaradi vlažnega snega sva mokra kot miši
  • zgornji super del brez starih brazd
  • v gozdu je starih zoranih zavojev preveč in motijo lepo smuko

Zadnja sprememba: 31.01.2021 ob 18:19

Povej naprej:

Poglej si še

Powder hunters

Powder hunters

Karavanke | Ptičji vrh
Domen Zupan
Bolj meglen kot Kosmat

Bolj meglen kot Kosmat

Julijske Alpe | Ratitovec, Kosmati vrh
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...