Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Opisi plazov

Melišče pod Turskim žlebom

Število udeleženih oseb 4
Število poškodovanih oseb 1
Število žrtev 0
Kamniško-Savinjske Alpe - Melišče pod Turskim žlebom

Objava je namenjena razjasnitvi včerašnjih dogodkov iz moje perspektive, saj menim, da deljenje tovrstnih izkušenj pripomore k boljši oceni tveganja v prihodnje.

Skupina šestih turnih smučarjev smo se odpravili okrog 8. ure zjutraj nad Okrešelj. Polovica skupine je bila že prejšnji dan na tem terenu. Kar precej ostalih skupin, pohodnih in turnih, se je odpravilo pred nami proti Savinjskemu sedlu in tudi proti Turskemu žlebu.

Zaradi novozapadlega snega in prekonočnega vetra smo se najprej odpravili proti melišču, vzhodno od Turskega žlebu. V petek je zapadlo od 20-25 cm suhega snega, ki je bil dobro sprijet s podlago. Z višino je nastajala rahla vetrna kloža, večjih snežnih zametov ni bilo opaziti. Smučarski prerez t.i. "ski-cut" ob obremenjevanju snežne površine je kazal stabilno sliko. Smuka izpod stene do koče je bila odlična z nobenimi resnimi znaki lavinske nevarnosti.

Glede na videno smo sklenili, da za drug vzpon izberemo melišče pod T. žlebom in da tam ponovno preverimo razmere. Pri vzponu smo srečali 2 pohodnika, ki sta ravno sestopila iz žlebu - opisala sta podobne razmere, kot smo jih mi imeli pod njim. Pred nami so v žlebu bili še trije vzpenjajoči se smučarji in dva sestopajoča pohodnika. Ko smo bili šele na polovici vzpona melišča pod žlebom, smo brez kakršnega koli zvoka opazili velik pršni oblak, ki se vali iz žlebu proti naši skupini. S kolegico nama je uspelo odviti in se izogniti pršnemu plazu suhega snega, ki pa je potegnil 4 osebe (1 iz žleba in 3 iz naše skupine) s sabo cca 200 m nižje. Plaz na srečo ni popolnoma pokopal nikogar. Še posebej bi lahko bilo to problematično, ker je med udeleženci bil tudi pohodnik brez lavinske žolne.

Kaj smo se naučili?

Glede razmer sem osebno še vedno mnenja, da so bile stabilne. Tudi dve ostali skupini smučarjev, ki sta opravili prerez snežne odeje in presmučali isto melišče, sta bili podobnega mnenja. Premalo poudarka pa smo namenili:

1. možnosti proženja plazu iz žlebu, kljub temu, da je bil že isti dan prehojen, morda tudi presmučan. Razmer višje v žlebu nismo poznali, zagotovo pa je bilo več vetrovnih zametov;

2. smeri pristopa do žlebu v danih razmerah, saj le-ta ni bila optimalna. Gaz je bila glede na videno cca 20m preblizu plazovne vpadnice, zato bi morali potegniti novo gaz po bolj varnem pristopu.

Zadnja sprememba: 11.12.2022 ob 22:23

Povej naprej:

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...