Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Turnosmučarska klasika Ortlerskih Alp

Andrej Rigler

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 2.300 m

Za zaključek sezone sva se z očetom odpravila v odmaknjene Ortlerske Alpe, kjer sva opravila tri turne smuke. Trikrat sva spala na koči Rifugio Branca, ki je bila vselej izhodišče tur in se nahaja na lombardijski strani Ortlerskih Alp oziroma nad smučarskim središčem Santa Caterina in dolino Valfurva (blizu je bolj znani Bormio).

Prvi cilj je bil Punta San Matteo, skoraj 3678 metrov visok in eden najbolj priljubljenih tamkajšnjih turnosmučarskih vrhov. Tura po dolini Forni je obrnjena proti severu, zato je večinoma do vrha speljana po ledenikih in med seraki, sicer ves čas po naravnih prehodih. Razen kratke stopnje, ki pripelje na vršni plato, ni nikjer posebej strma in tudi čez to stopnjo je lepo skoraj vodoravno speljan špur. Tokrat je bilo v srednjem delu skorjasto, zgornji del je bil za smučanje odličen.

Sicer je turni smuk s Punte San Matteo zaradi okoliških ledenikov, serakov in dejstva, da se nahaja v dolgem grebenu vrhov, katerih večina je višjih od 3600 metrov (ali tik pod) impresiven in spominja na turne smuke v zahodnih Alpah. Tudi zato je vrh zelo obiskan, še posebej v času prvomajskih praznikov, ko je na primer zelo dobro organizirana koča (z odlično hrano) Rifugio Branca polno zasedena. Podobno je z bližnjo kočo Pizzini-Fratola, izhodiščem za vzpona na Königsspitze in Monte Cevedale.

  • Proti vrhu
  • Punta San Matteo je gora na sredini fotografije.
  • V srednjem delu
  • Piramida levo je Königsspitze, na sredini je Monte Cevedale, povsem desno je Palon de la Mare.
  • Veliko smučarskih terenov

Zadnja sprememba: 02.05.2025 ob 16:49

Povej naprej:

Poglej si še

Drugačen, a zanimiv vzpon na Palon de la Mare

Drugačen, a zanimiv vzpon na Palon de la Mare

Drugo | Palon de la Mare (3703 m)
Andrej Rigler
Vremenske “luknje”

Vremenske “luknje”

Skandinavsko gorovje | Storgalten
Barbara Dekleva Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...