Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Turne proge v Chamonixu

Mišo Jenčič

Opisani turi si le pogojno zaslužita ime "turni smuk", a poročilo bo mogoče vseeno vsebovalo kako relevantno informacijo. Chamoniški žičničarji so na treh svojih smučiščih označili turnosmučarske proge, in sicer v Les Houches, Argentieru in Le Touru.

Te ture so najbolj zanimive, kadar vremenske razmere ne dopuščajo "pravih" turnih smukov in v četrtek vreme res ni vabilo v visokogorje, pa tudi varno ni bilo. Ko sva se pripeljala v Les Houches, se mi je kar milo storilo ob pogledu na velikansko vrsto za gondolo, kakršne nisem videl že kakih 30 ali 40 let. Spomin mi je ušel na stare dobre čase, ko so v Kranjski Gori vrste segale skoraj do polovice Preseke ali na Krvavcu do vrha Tihe doline... Turnosmučarska proga je označena z rumenimi markacijami; sprva je speljana precej blizu smučišča, v zgornji tretjini pa se umakne v gozd in vodi po trasi, kjer poleti poteka MTB spust. Bolj ko sva se dvigala, bolj se je stopnjevalo sneženje in z zgornje postaje gondole, kjer se TS proga konča, sva se hitro pobrala v dolino. Smuka po skucljani in zdrajsani progi je bila vse prej kot užitek.

V petek sva nameravala na "pravi" turni smuk nad prelazom Forclaz, a cesta nanj (in še prej na prelaz Col des Montets) je bila zjutraj zaradi nevarnosti plazov zaprta. Ker prav veliko časa oziroma idej za kako drugo kratko turo nisva imela, sva preizkusila še turno progo v Le Touru. Ta med vzponom daje bolj vtis običajne turnosmučarske ture in tudi za spust si je možno izbrati - seveda ob lepem vremenu - eno od številnih možnosti izven prog. Tako sva kar dobro izkoristila sveži sneg - smučarska ocena je čista petica (včeraj pa slaba trojka; skupna ocena je povprečje...)

  • spomin na stare dobre čase
  • cenik
  • dan po sneženju je bilo vzdušje povsem drugačno

Zadnja sprememba: 28.02.2020 ob 21:56

Povej naprej:

Poglej si še

Turna smuka Les Droites

Turna smuka Les Droites

Centralne Alpe | Les Droites
Benjamin Ocepek
Mala in velika

Mala in velika

Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | z Vršiča čez Vratca
Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | Vzhodne vesine
Jaka Kordiš

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...