Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Svizci žvižgajo....jaz požvižgavam!

Janez Javoršek GRS

Včerajšnja tura v samotne kraje nad Zirknitz je kljub vsemu (spet) odgovorila na nekaj vprašanj glede področja. Sem pa dobro smučal. Na koncu poleg raznovrstne, samotne, na momente zelo zahtevne ture veliko šteje predvsem to. Krog, ki sem ga naredil jaz je precej odmaknjen od klasičnih turnih smukov, precej bolj je tehnično zahteven. Do sedla sem se vzpenjal v okviru letne markirane poti, a zima, jezero in prehod ob njem (navzgor in navzdol) v snežnih razmerah je nekaj povsem drugega.

Alteck je gora, ki vleče. Škoda le, ker so pred leti naredili sedežnico pod njegov 150 višinskih metrov visok strm vršni del, ki ga sedaj množično "napadajo" alpski smučarji. Prej je bil zelo zaželjen vrh alpinističnih smučarjev, saj ima lepo smučljive tri strani piramide, vsaj ena je sedaj popolnoma razvrednotena!
Z Milojko sva kombinirala in me je zjutraj odložila pri elektrarni, kasneje je prišla tja tudi pome. Tako je še vedno tura v teh krajih "takoj na smuči iz avta". Ob takšni novi količini snega, kot jo napovedujejo bo tako še nekaj časa. Težava vsega novozapadlega snega je (bo) predvsem v tem, da neopazno tudi na izhodiščih z le nekaj cm naredi škodo za smučanje, saj ob takih temperaturah "cuka", da te kar iz pancarjev sezuva. Jaz včeraj takšne podlage nisem imel niti sto višincev, višje je čez vse kloža, ki je k sreči na položnejših delih ostala trda, trda je bila tudi na bolj strmih delih, a tam je nad 35 stopinjskimi nakloni in pobočji orientiranimi na S ali SZ vse donelo in ob razpokah s pišom majalo mojo na gosto poraščeno lubenico!
Snega je višje vse več, skal, ki so bile pred mesecem še zunaj zdaj ni več nikjer.

V dolini sta bila še dva Slovenca, poizkušala sta potegniti špuro na Sandfeldkopf, a sta garaško delo pustila za.....
Še par inf. glede odprtja visokogorskih cest, glocknersko so že očistili, a so jo do nadaljnjega pustili zaprto, v Winklernu je tudi ogromna na novo postavljena tabla.
Cesta na jez Kölnbrein nad Malto ima podoben scenarij. Planirano odprtje obeh visokogorskih cest v tem vikendu ( 4.maj), se je prestavilo za nedoločen čas.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipPbXdm29F5IJ6Qc1lwUXcUjp941MT1qK4BzD14XzvPmoGTCbQpMerl7zD4qPl1DPg?key=NktUcWxjYmFiU3NOeUN1akFSVG9kd0NFN1ZlUGRR

Zadnja sprememba: 03.12.2019 ob 23:41

Povej naprej:

Poglej si še

Prevala na Ablanco in VDV

Prevala na Ablanco in VDV

Julijske Alpe | Ablanca | Z vrha po severovzhodnem grebenu
Jernej Ekar
Pod Vršiči - Rana ura, zlata ura

Pod Vršiči - Rana ura, zlata ura

Julijske Alpe | Pod Vršiči
Mat ej

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...