Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

SVEEE

Jernej Ekar

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.300 m

Zaradi napovedane nestabilne snežne odeje je bil prvotni cilj le Debeli vrh, posledično pa start od avta še po 10ih. Z Debelega vrha smo smučali malo pred 13h po že pošteno od sonca "porjavelem" težkem spomladanskem pršiču. Vriskanja ob plavanju ni bilo, saj je bil sneg dovolj težak, da so noge morale delati, je pa bila smuka vseeno čisto solidna.

Pri spustu smo se ločili, 2 člana sta se vrnila domov, z Erazmom pa sva nadaljevala v Blejsko konto, kjer sva ponovno vpregla pse in čez Blejska vratca do Srenjskega prevala. Pri preučevanju S strani Viševnika je namreč padel zaključek, da če je ta že vsa presmučana in nič splazena, potem so razmere dovolj stabilne. Na prevalu smučke na rucak in težaško štamfanje na MDV, saj pred nama ni bilo gor še nikogar, mestoma pa se je udiralo do tistih občutljivih delov. Na MDV je splazena le vršnja plast, kar naredi smučanje po tej liniji "v nulo". Malo trša in malo mokra podlaga res drži. Zgornji del ni splazen, na vrhu je malo skorje, vendar se ta brez težav pri preskokih in obratih predira. Hiter pregled snežne odeje tudi ni pokazal ne šibkih in ne drsnih plasti, vsaj ne kak meter v globino, kar je potrdilo stabilnost razmer. Smučala sva direktno na Srenjski preval (označeno na sliki), kar predvidevam, da je "Direktna", naj me kdo popravi, če se motim.

Po spustu z MDV sva prišla pod Viševnik in glede na to, da je bila ura šele 15:30, skočila še nanj. Spustila sva se po SV flanki, saj je bilo na J in V že čisto vse razrito, nekoliko poznejša ura in pooblačitev pa sta prispevali še konkretno skorjo. Na S strani te skoraj ni bilo, dalo se je furati tudi pravi pršič. Kljub precej linijam je bilo še moč najti kaj nezvoženega, je pa vstop direktno z vrha kar pošten. Zgornjih nekaj 10 metrov je čisto sfuranih, mestoma do pomrznjene podlage, mestoma še kak meter pršiča in tale kombinacija je obrate na delih z naklonino do 60° naredila že kar malo too much… Kljub temu sva srečno prišla na spodnjo flanko bolj človeških naklonin in nadaljevala pod kačjim robom. Čisto ob steni, ki sneg ščiti pred soncem, se še najde pršič, med drevesi pa se že precej visoko pojavi neprijetna skorja. Predira se, vendar ni ravno užitek. Sedaj je tole verjetno vse tudi že pomrznilo, kar pomeni rodeo…

Še razlaga naslova, za tiste, ki (še) ne poznate ;) https://www.youtube.com/watch?v=ElnHWqJRaDI

  • Veliki Selišnik
  • še vedno sončno in vetrovno
  • dramatična atmosfera 1
  • dramatična atmosfera 2
  • gaženje...
  • vetrovno še vedno, sončno pa nič več
  • linija z MDV

Zadnja sprememba: 08.03.2020 ob 20:35

Povej naprej:

Poglej si še

Hala S je bila na večer prazna

Hala S je bila na večer prazna

Julijske Alpe | Viševnik | za Kačjim robom
Darko Mulej
Nora Komna

Nora Komna

Julijske Alpe | Lanževica
Edo Krnič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...