Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Sichelwand

Mišo Jenčič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Od doma smo se odpeljali "nekam v Avstrijo", ker je bilo na severu napovedano lepše vreme. Prvi možni cilj je bil Stubeck, a pogled z avtoceste nanj nas ni navdušil in smo kar nadaljevali mimo Gmünda. Ko smo prišli preko Katschberga, je bil Lungau še bolj zabit kot prej Koroška, zato smo črtali Aignerhöhe in se usmerili proti Obertauernu. V mislih smo imeli Südwienerhütte in enega od vrhov nad njo. Včeraj sem tudi preveril spletno kamero na Gnadenalm, ki je kazala idilično zasneženo planino. Ko smo se pripeljali do tja, smo ugotovili, da je mogoče pol cm snežnega poprha, sicer pa povsem kopno - slika spletne kamere je očitno od lani ali še od kdaj prej. Ker smo prej videli polno parkirišče pri Wachtbrücke, smo sklenili, da gremo na Sichelwand.

Na parkirišču smo dobili enega zadnjih prostih mest, toda hitro se je izkazalo, da je tudi tam zgolj snežni poprh (mogoče 2 cm), spodaj pa nobene podlage. Ker pa je bilo pred nami toliko sledi, smo se vseeno vzpenjali in upali, da čimprej naletimo na pravi sneg. Malo pod planino Gastalm se je to res zgodilo. Vseeno pa prav veliko snega ni bilo; zato se nismo odločili za osamljeno gaz, ki je zavila v smeri Sichelwanda, temveč smo sledili mnogo bolj utrjeni gazi proti Grosse Kesselspitze. Naj jasi ob vznožju Kesselspitze se je gaz ponovno cepila; ena je zavila proti slemenu Sichelwanda, vijuge ob njej so bile vabljive in smo ji sledili. Tako smo preko zaključne strmine dosegli "najvišji" vrh Sichelwanda, ki je slabih 100 m višji od "običajnega" vrha, kjer je tudi križ.

Smuka je bila prav solidna. Na vršni strmini so se sicer pod pršičasto podlago skrivale zoprne zmrznjene kepe; ko pa se je teren položil, pa je bila prav uživaška. Na planini Gastalm je bilo "prave" smuke konec (ocena zgolj tega dela je 4 zvezdice). Sledilo je še nekaj spusta po cesti, zadnjih 150 višincev pa smo morali sestopiti peš. Napovedanih razjasnitev ni bilo.

 •                na izhodišču je slabo kazalo
 •                planina Gastalm
 •                varianta na Sichelwand, ki je doslej nismo poznali
 •                na vrhu
 •                el presidente v akciji

Zadnja sprememba: 01.12.2019 ob 20:41

Povej naprej:

Poglej si še

Smučarska prepletenost M&M

Smučarska prepletenost M&M

Julijske Alpe | Špik nad Nosom (vzhodni vrh) | Z vrha na jug
Marijana & Marko
Na megleni Mojstrovki

Na megleni Mojstrovki

Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | Župančičeva smer
Andrej Mesner

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...