Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Še vedno nepredelan sneg

Janez Javoršek GRS

Včeraj sva z Milojko na poti proti najbolj zahodnim Dolomitom (Dolomiti di Brenta -nacionalni park Stelvio) naredila konkreten ovinek s poti in izkoristila dobro vremensko napoved za smučanje z vzhodnega vrha Marmolade
Fedaia (2057m), izhodišče pod Marmoladinim ledenikom ima še dovolj snega, da se vzpon s smučmi začne takoj "iz avta", je pa glede na prejšnja leta tak čas presenetljivo nekaj manj snega.
Smučanje v zgornji polovici slabo, sneg je še vedno nepredelan in gnil v globino vse tja do "nafte". Prek noči je zapadlo slabih deset centimetrov mokrega (višje kot 3000 metrov!!!!) snega, premalo, da bi pomagalo pri spodnji gnili podlagi. Temperature so kljub ledeniku in severni strani previsoke, bo pa vsaj sneg "nekoč" predelan. Mogoče pa tudi to še ne bo kmalu, saj se v teh dneh nad tremi jurji v Dolomitih obeta pol metra novega snega.
Vse se spremeni pod ledenikom, kje novega ni več, star pa je predelan. Spodnja polovica tako odtehta vzpon in poskrbi, da tura izpade precej boljše.
Prismuča se v prtljažnik avtomobila

Da se vožnja naprej v dolino Val di Fiemme in proti Stelviu še podaljša poskrbi zaradi sanacije zaprta cesta Fedaia - Canazei.

Vožnje do Marmolade je nekaj manj kot štiri ure, cestnina čez Vrtojbo, Portogruaro in Belluno je 11 eurov, kar proti vsem plačljivim tunelom in visokogorskim cestam v naši severni sosedi ni niti nek strošek. Na Fedai je bilo kar nekaj avtomobilov, a nikogar "domačega".

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Oberlercherspitz

Oberlercherspitz

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Oberlercherspitze
Barbara Dekleva Jenčič
Brennkogel

Brennkogel

Visoke Ture, skupina Velikega Kleka | Brennkogel
Barbara Dekleva Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...