Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Pošihtna

Domen Zupan

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.650 m

NŠG je zagotovo eden težje dosegljivih dvatisočakov pri nas in v tujini. Predvsem pozimi. Vsaj zame. Poklopit se mora kar nekaj dejavnikov, da mi uspe na koncu dejansko prit tudi povsem na vrh. Vsako sezono se ne. Službena pot v Kg, z zaključkom 2,5h pred temo, se mi je zdela prava priložnost, za spodoben poizkus.

Pri kiosku skočim v dereze in po markirani poti lagodno navzgor. Črv dvoma ni dolgo zdržal in že se zalotim pri preračunavanju, da bo znalo biti dnevne svetlobe dovolj tudi za MM, če se malo podvizam. Preizkus volje, moči, načelnosti... Na prvem, kolikor toliko primernem mestu, čim prej odvijem proti NŠG, preden dokončno podležem. Na drugo dilemo, lučaj višje, se premeteno pripravim že pri avtu, ko kak kos opreme taktično "pozabim" v prtljažniku (seveda zgolj v izogib dilemam na hribu ;) ). (Do)končno pustim tako vse dileme za sabo in pot do NŠG mi je kar naenkrat na široko odprta. (Prav) na njenem vrhu stojim spet po 3 letih.

Smuka zgoraj presenetlijvo uživaška in razgibana, lušten trening na grifig trdi in mestoma tudi spodobno strmi podlagi (po želji pač). Le na vrhnji flanki je bilo rahlo odjenjano. Že ob vzponu sem videl, da sta v območjo markirane poti obe običajni vpadnici z NŠG na plaz bolj kot ne fuč, zato prečim do plazu pod Grebencem oz. do luštne grapice v ruševju pred njim, ki me brez posebnosti dostavi na dno, tistih, letos že tradicionalnih 50m pred kioskom.

Naslednjič pa mogoče prej, kot po 3 letih... ;)

Zadnja sprememba: 07.02.2020 ob 21:16

Povej naprej:

Poglej si še

Če pršiča ni, je nora smučarija....

Če pršiča ni, je nora smučarija....

Visoke Ture (AT) | Sadnig (2745m), skupina Goldberg
Janez Javoršek GRS
Mojstrska

Mojstrska

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | Vzhodne vesine (integralna smer)
Primoz Vrhovnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...