Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Plan F

Samo Virant

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Ob napovedanem torkovem sneženju se danes odločim za dopust. Tura ni bila znana do zjutraj. Ker naj bi glede na napoved v Julijcih zapadlo precej snega so bili v torek zvečer plani:
A - Škrbina nad Cijanerico,
B - Großer Rosennock in
C - Kredarica iz Krme.

Zjutraj je kazalo slabo, saj je zapadlo precej manj snega od najbolj pesimističnih napovedi. Nato vidim podatek, da naj bi bilo na Zelenici 45 cm in se odpravim tja (plan D). Na Ljubelju ugotovim da se ne splača, zato preverim kamere v Bodentalu. Kaže odlično - precej snega že na avstrijski strani predora, še več pa v dolini. Odločim se da poskusim turo proti Stolu ali Vajnežu (plan E).

Do parkinga v Bodentalu se komaj pripeljem - slabo splužena cesta, cca 40 cm svežega snega. Na parkingu srečam še dva turna začetnika, ki se jima smeji ob pogledu na zasneženo dolino. Skupaj se odpravimo naprej - in to od avta na smučeh. Ob pogledih na žleb med Zelenjakom in Palcem, ter severnih meliščih Vrtače počasi izgubljam upanje za uresničitev ture proti Stolu. To potrdita tudi mimoidoča Avstrijca: "Phremalo snega". Predlagata mi pot proti Kosmatici - to je torej sedaj plan F.

Ker je že v Bodentalu sneg odličen, upoštevam nasvet Avstrijcev in se odpravim proti Kosmatici. Snega je na vrhu okoli pol metra (brez podlage), vendar glede na teren in zalogo snega v sami dolini povsem dovolj za lepo vožnjo do avta. Vrhnji del odbordam štirikrat, nato pa zaključim turo.

Glede na zgrešeno napoved je bila tura top. Za razliko od slovenskega dela Karavank, je pri Avstrijcih vladalo brezvetrje.

To je bila tretja tura to sezono. Upam da bo četrta omogočala že kakšno bolj konkretno pobočje!

Check out my activity on Strava: https://strava.app.link/veTgJni8bvb

Zadnja sprememba: 23.11.2022 ob 18:07

Povej naprej:

Poglej si še

Premierna

Premierna

Karavanke | Zelenica
Miha Prevc
Prva

Prva

Karavanke | Španov vrh
Tomi Gerbec

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...