Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ogromna plazovina

Matej D
Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 960 m

Naivno glede na zmerno oblačno vremensko napoved s prijateljem štartava iz Planice sele ob 8.00. Že od dalec je videti plazovino na strimini pod ozebnikom, ki niti ne zgleda tako velika. Bolj kot se bližamo, vecja postaja! Hitro mimo doma v Tamarju in v strmino, ko ze ob 9.30 sprva zaslišimo in nato še zagledamo prvi plaz, ki kot slap pada s soncem obsijanih sten desno nad nami. Enakih je kasneje se več.

Na drugi strani se s senčnih sten Šite siplje pršič. Omenjen plaz po sredi strmine se je začel malo nad začetkom ozebnika na višini pribl. 2300 m in se kotalil čisto do dna strmine na 1250 m, plazovina je ogromna. Na te točki je ideja o vzponu po ozebniku že skoraj opuščena, rečemo si, da gremo pogledati do vstopa in se tam odločimo, skrbijo nas namreč padajoč sneg in kamni s sončne strehe Jalovca.

Ob plazovini in čez njo na derezah, nato spet na kožah do vstopa v ozebnik. Nekaj besed s smučarjem, ki ravno prismuča iz ozebnika, pravi, da so razmere dobre in da nismo prepozni. Na derezah nadaljujeva navzgor, napredujeva kar počasi, sneg je mehek in se predira, štapne niso idealne. V spodnjem delu s sten teče voda, v zgornjem delu s sten občasno priletijo majhne kepe trdega snega. Izstop iz ozebnika je čudovit, enakomeren in brez ledu, sonce pa dobro greje do sedelca, kjer gre prečka proti vrhu Jalovca. Na cilju sem po 4h20 in precej utrujen.

Sledi spust - zmehčanem do lijaka in nato lep vstop v ozebnik, smučanje v zgornjem delu je po speglani suhi mehki kloži odlično! Srečava se nekaj zamudnikov, ki povejo, da je malo prej z vrha priletel večji kamen. Postanki so kratki, spodnji, ožji del je smucarsko nekoliko slabši - sneg je razrit, a mehek, tako da gre vseeno vredu. Levo ob steni je ledeno, zato se drživa desno, tudi pod ozebnikom smučava desno od plazovine, razmere še vedno zelo dobre - mehek (malo razrit) sneg. Še nizje pa 1-2 cm poprha na trdi podlagi, na sončnih delih pa že malo odpusceno, potem pa še bob steza do doma v Tamarju in mrzlega Radlerja.

Glede na nizka pricakovanja in skrbi med vzponom sem bil na koncu ture res navdušen!

Zadnja sprememba: 19.03.2023 ob 16:02

Povej naprej:

Poglej si še

Valbenair Spitze 3199 / Ötztaler Alpen

Valbenair Spitze 3199 / Ötztaler Alpen

Drugo | Valbenair Spitze 3199
Status Connected
Ko upaš, da bo sonce naredilo svoje

Ko upaš, da bo sonce naredilo svoje

Karavanke | Stol | Iz Podna
Neža Močnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...