Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nokiji so gnoj

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.460 m

O Nokijih (Nockberge) v Krških Alpah je bilo prelitega že veliko digitalnega črnila, čitalo se je dih jemajoče opise čudolepih flank, iz spisov je velo turnosmučarsko navdušenje v takem obilju, da bi ga bilo za eksport širom sveta in bi tamkajšna bela, rdeča, rumena in črna ljudstva skupaj z zelenimi Marsovci takojci začela navdušeno sukati smuči. Vse naokrog bi se širil virus, kaj virus, prava pandemija turnosmučarske sreče, v sreči in ljubezni bi se končale vojne, krize, klimakterične spremembe, lakote, potresi, kobilice, cunamiji, izumiranje favne in flore in kar je še tegob današnjega sveta.

Pa gresta radovedna moža s smučmi pogledat, če se tam res cedita snežni med in mleko. Za njun turnosmučarski renome se seveda ne spodobi naskakovati kaj nižjega, kot največ premorejo Nockbergi, zato si, če že na kaj višjega tam ni mogoče stopiti, izbereta najvišji Rosennock. Ko drvita proti Radenčam (Radenthein), sicer malo čudno zreta v gole kuclje, ki se pnejo v sončne višave, saj s svojo goloto težko prepričajo v turni smuki prekaljena moža, da bodeta mogla raz njih veselo sukati smuči. Kajti učena kot sta, za razliko od mnogih v turni smuki nepoučenih, dobro vesta, da ima biti za pošteno smuko tudi poštenega snega na voljo. A se ne dasta, po strmi cesti trmasto vztrajata proti dolini Langalmtal. Tam pa novo iznenadenje pred zapornico, ki kljub štirim ojrom, ki jih moža potisneta v režo, ne kaže nikakršne volje, da bi se blagovolila dvigniti in za pošteno plačilo spusti moža naprej. Res pa je, da razglas, obešen na avtomatu, vse prišleke obvešča, da je zanje cesta zaprta. Možema, ki imata za seboj že več kot 100 km vožnje, seveda ne diši, da bi se obrnila in pridelala 300 km za prazen nič, zato se malček pozabavata še s številskimi tipkami na avtomatu in glej čudež – naključno odtipkana štirimestna šifra 1123 postavi zapornico v vertikalo. Vesela, da jima poleg smukoture ni tuje tudi dešifriranje avstrijskih zapornic, se zapeljeta do parkirišča na višini 1460 m ob Petodnighutte. Tam je snega videti nekoliko več, precej več pa trave in pomladansko žuborečih potočkov. A si moža porečeta: kjer je volja, tam je špura. In jo ob pol enajstih malo po južnem snegu, malo po travi zastavita proti vrhu. Sonce brez usmiljenja pribija v breg, kar oba junaka neugodno zdela, a po dobrih treh urah iskanja poti v labirintu snežnih prehodov med kopnimi deli pobočja se nič kaj zmagoslavno (a videz mnogokrat vara!) privlečeta na vrh. Kdo bi si mislil, da je ušivih 1000 višincev pod jarkim soncem lahko taka muka.

Moža si od smuke po gnilcu, ki prav na debelo ne prekriva trav in skal, ne nadejata veleužitka. A ju smučarija prijetno preseneti. Akoprav sta bila gor grede prepričana, da bosta morala dol grede peš prečiti kopnine, uspeta najti zvezne flanke in na smučeh solidno odvijugati 700 nižincev do kolovoza, po katerem se, da se izogneta prebijanju skozi na pol golo hosto, udobno pripeljeta do avta. A zgodbe še ni konec! Pri zapornici, ki jo spet odpreta z dekodirano kodo, ju voznik, ki pripelje v kontra smeri, prijazno opozori na prazno pnevmatiko. O, f… , strokovno in decidirano komentirata, analizirata ter iščeta adekvatnih solucij nastalega položaja. A mojstroma turne smuke in specialistoma dešifriranja avstrijskih zapornic ne preostane drugega, kot da se namesto kabinetnega teoretiziranja mojstrsko lotita še menjave kolesa na odurno blatnem kolovozu. Vesta namreč, da veljaš, kolikor znaš. In tu naša moža ne beležita nikakršnih primanjkljajev.

Kljub temu, da v prihodnjih dneh zaradi pomanjkanja snega z Rosennocka ne bo več mogoče sukati smuči, sta na njem v soncu in lastnem znoju uživala Gregor in Miha.

  • Vrh Rosennocka

Zadnja sprememba: 19.03.2023 ob 00:01

Povej naprej:

Poglej si še

Iz Komne na Kanjavec.In nazaj.

Iz Komne na Kanjavec.In nazaj.

Julijske Alpe | Kanjavec | Prehodavci
Dušan Kuralt
Poper in pripeka

Poper in pripeka

Julijske Alpe | Kanjavec | iz doline Zadnjice
Julijske Alpe | Poprovec | Zahodna stena
Marija Volk

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...