Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nadomestek za Mojstrovko

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.610 m

Klena in pokončna moža, ki slišita na imeni Janez in Miha, v nadaljevanju J&M, skleneta naskočiti Malo Mojstrovko. Sanjata seveda tudi o Veliki, a le, če bo dovolj sape v pljučih.

Z Vršiča tako odcuckata po lepo nadelani pristopni smučini in se divita nad čudolepimi s solncem ožarjenimi gorami. Akoprav je že gruden, ko bi turnega smukača moral zimski mraz pošteno glodati do kosti, solnce prijetno greje in moža v lahnih turnih oblačilcih ter razoglava zagnano sopihata v klanec. Nekje na polovici plazu, ko jima je pošla že skoraj vsa sapa, presenečeno zapazita, da na gori nista sama. Pred njima se proti Vratcem peha nepregledna masa sobotnih gorolazcev, pretežno pešakov, tupatam se ugleda tudi kakega turnega smukača ali deskarja. Tudi za njima strašljivo gomazi vse polno planinskih navdušencev. Duš vseh starosti, spolov, stanov, narodnosti, veroizpovedi, anamnez, psihopatoloških stanj in drugih atributov je vse naokoli toliko, da si zastavita temeljno smukoturno vprašanje: »Ali bova na tem mravljišču sploh imela dovolj prostora za pošten desni plužni zavoj?« Modra kot sta, moža malček pomolčita, se popraskata za ušesom, spogledata, nato pa v en glas rečeta: »Midva pa danes ne pojdeva na Mojstrovko, ker bi rada zavijala v desno, pa tudi v levo.« In res se hip zatem odločita za naskok na Nad Šitami glavo.

Zasnežena pobočja v tej smeri so skoraj prazna, pravo nasprotje Mojstrovki. Po dobri uri zmagoslavno stojita na vrhu. Ko se malo nadihata, si pripneta smuči in že slogovno dovršeno štepata leve in desne zavoje v presenetljivo smučabilni mehki kloži. Snežna konsistenca je sicer nekoliko variabilna, a moža, ki sta od a do ž preštudirala priročnik Turna smuka za telebane, uprizorita vrhunsko smučarsko veseloigro. Virgo intacta snega je še v izobilju, kajti sodeč po številu spustnih smučin, več kot deset turnih smukačev pred njima ni oralo pobočja. Moža uživaško vijugata nekje do sredine plazu, kjer rapidno naraste število skalnih min. Da bi še kaj ostalo od smuči, le-te usmiljeno zadegata na rame in turno potešena odštorkljata do ceste. In ker vesta, kako se zaključi smukotura, to mojstrsko postorita s hladnim pirom in kremšnito pri Aljažu v Mojstrani.

Za vas sta se trudila in uživala Janez in Miha

  • Vršič
  • Procesija na Mojstrovko

Zadnja sprememba: 07.12.2019 ob 23:21

Povej naprej:

Poglej si še

RAZISKOVANJE  (ne)UPORABNEGA SVETA

RAZISKOVANJE (ne)UPORABNEGA SVETA

Visoke Ture (AT) | Trögereck (2731m), skupina Goldberg
Janez Javoršek GRS
Grossglockner

Grossglockner

Visoke Ture (AT) | Veliki Klek | iz Kalsa
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...