Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na pravem mestu ob pravem času

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Vse se je poklopilo. Izbira južnih pobočij, sončno vreme, brez vetra, strmo, da bo sonce delalo.....ker na majhnih naklonih ne dela prav nič.....
Polinik in njegov sosed Elferspitz na en mah.
Izhodišče za turo je parkirišče na nekaj manj kot 1250 metrih pri zaprtem gostišču Plöckenhaus pod istoimenskem prelazu v Karnijskih Alpah. V te konce se z Milojko vedno voziva čez Avstrijo, čeprav je pot čez Italijo le malenkost daljša.
Snega je na izhodišču slabe pol metra, ker je dolina skrita pod višjimi hribi je senčna in mrzla, a le nekaj deset metrov v južna pobočja (proti Poliniku) je sonca dovolj. Južna pobočja so zelo skromna s snegom, zato je bolje za vzpon (in kasneje spust) uporabiti sicer zelo dolgo zasneženo gozdno cesto, ki vodi proti planini Obere Spielbodenalm (1820m).
Strmo pobočje Polinika (2332m) v zgornji polovici je bilo še sredi dneva trdo in brez vse turne opreme kot v burleski. Takšno podcenjevanje hriba, ki ima sloves smučanja, ki zelo meji na alpinistično (sploh v trdih razmerah) je milo rečeno izzivanje več sto metrskega zdrsa.
Moči je bilo še dovolj, zato sem nekje na višini 1900 metrov še enkrat zapel kože in s srenači prisopihal na sedlo dvajset metrov pod vrh Elferspitza (2254m). Smučanje izredno lepo po mehkem speglanem pobočju.
Polinik je drugačen hrib. Smučanje z vrha je izpostavljeno in bolj strmo. Nobenega smisla nima tišati na polno v breg, potem, pa je vse še pretrdo. Danes sem z vrha smučal le jaz, ostala šesterica je pustila smuči na rami v vzhodnem grebenu, a tudi od tam sta dva sestopila nekaj sto metrov peš!!
Smučanje in pristop na Polinik ni turni smuk, je precej bolj zahteven.

  • lenoba.....
  • bomba
  • barčica po morju plava
  • ko sem sam
  • pretrdo da bi se zajebaval
  • dve muhi na en mah

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipMpqFRE5vz4l0Ug9cQRt4NtLkfMJAU67KXBWSdIkZRUVLljcr5RqHMdWygwFm1Ovg?key=ajVfcHFHbndpOWlpSjdCc015dzZFd3ljQnV6QVBR

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 19:05

Povej naprej:

Poglej si še

Gruberscharte iz Ramsau

Gruberscharte iz Ramsau

Zgornje-Avstrijsko-Salzkammergutske Alpe | Gruberscharte
Peter Juvan
Bärenaunock

Bärenaunock

Krške Alpe | Pernaunock
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...