Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Marmolada

Matic V

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Hčeri sem po svojem nekajdnevnem marodiranju nadomeščal njenega zasedenega viteza in na njeno željo poleg turnih s seboj v Dolomite po nekaj letih premora vzel tudi par alpskih smuči. Marmolada..prvič sem bil gor tam v 1974, a maja, takrat je še bila nepovezana s Sellarondo, ni bilo še leto, ko so naveličali slovenskih fint z ISIA licencami za karte.

V četrtek zvečer sem po prihodi v mraku odtural od vznožja gondole na Marmolado do Fedaie, v petek sva na njeno (in moje nič manj) veselje smučala Marmolado, Sellarondo in nekaj mojih podaljškov, v soboto pa .. zjuraj gondola ni vozila, saj je bilo vetra preveč. Pustil sem jih čakati in se s turnimi iz Malge Ciapele odpravil ob progi navzgor proti Fedaii. Na 1.500 je bilo -17 in veter je poganjal nasprotne snežne vrtince. Pred sedlom so mi prismučali nasproti prvi alpinci, na dobrih 2.000 pa sem zavil v kočo na vročo čokolado.

Časa je bilo na pretek in sem ne oziraje se na opozorilo enega od žičničarjev, da z vzpenjanjem po progi tvegam kaze, nadaljeval z vzponom. Izven proge na tak dan NE: vidljivost slaba, snega pravzaprav malo, pa še plazovito je bilo - po nekdanji progi od jezu pa mi spomin na lansko tragedijo na ledeniku ne bi dal iti niti v super razmerah. To sem na njihovo vprašanje odgovoril tudi štirim Suomijem, edinim, ki so se mestoma spuščali ob progi. Zložno sem se torej vzpenjal, psi so prijeli dobro, vidljivost se je slabšala, z višino nabirala kislina in z njo postanki. Zmerno mimo zadnje prestopne postaje na 2.900 in naposled sem pridrsal do vrha. Približno 3 ure in pol dlje brutto je trajalo kot dan prej z gondolo.. Sam sem bil, srečal najprej žičničarja, nato 3 Litovce v reprezentančnih bundah (torej smo prevladovali severnjaki in obešenjak, drugih malo), se ovekovečil, oblekel in sprva dokaj trd odpravil navzdol. Nato pa uživaška vožnja z nekaj postanki, saj sem želel prisluženi spust dejansko odvoziti temeljito in v miru. Na 2.000 na Fedaii vrnitev v civilizacijo in smučanje do spodnje postaje gondole.

Skupaj 1.877 višincev, v gibanju 3h6minut, sled na https://www.strava.com/activities/8428093996 .

  • Nad Fedaio, pogled proti postaji na 2.900
  • Proti Selli s pribl 2.500 m nmv
  • Vrh je bil zastrt
  • Lonely tunes
  • Zadovoljen na terasi na 3.280
  • Piše

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.strava.com/activities/8428093996

Zadnja sprememba: 25.01.2023 ob 00:34

Povej naprej:

Poglej si še

Predvsem kratka

Predvsem kratka

Julijske predalpe | Berjanca
Domen Zupan
Današnji repete

Današnji repete

Julijske Alpe | Soriška planina, Šavnik | s smučišča Kobla
Gorazd Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...