Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Mala Mojstrovka in plaz pod Vratci

Bor Šumrada
Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | Butinarjeva grapa

Start od Koče na Gozdu, po cesti do prelaza, ter nato navzgor v okljukih nekako v vpadnici Butinarjeve grape po menjajoči se trdo spihani - napihani podlagi. Z Janijem sva vlekla špuro kot prva, za nama pa še nekaj deset ljudi. S smučmi sva uspela priti čisto do vstopa Pripravniške in Župančičeve grape. Od tam na dereze ter v Župančičevo grapo, koder sem po 20m obračal zaradi napihanega snega ter napoke preko cele grape. Spust nazaj do vznožja, ter nato v Pripravniško grapo (ki si jo v vmesnem času trije zgazili), kjer so bile razmere čisto drugačne s trdo podlago in čez 20cm nenapihanega svežega snega. Po izstopu iz grape po zgornjem pobočju do vrha Male Mojstrovke in nato spust v Drevesnico.
Smučala v rahlo difuzni svetlobi po sveže uležanem snegu pod Veliko Mojstrovko, nato pa po trdi, vedno bolj mehki podlagi nekako do višine markirane poti na Vršič. Od tam sva vlekla prečko v rahlem spustu v dno doline pod vršiško cesto, do cca. 250 višinskih metrov pod prelazom Vršič. Nato sva vpregla pse ter nazaj do prelaza Vršič in spust po cesti do KNG.

Opis situacije plazu: Med vzponom iz Drevesnice po spustu iz Mojstrovke v okviru markirane letne poti nekako 100 višinskih metrov pod vrhom prelaza, sva naletela na svežo plazovino cca. 1m-1,5m globoko ter po spominu 20m široko in cca 50m dolgo od čela plazu navzgor. Ko prispeva nazaj na prelaz, ozreva na plazu pod Vratci ogromno napoko (od daleč po oceni visoko 50cm-70cm) pravkar sploženega kložastega plazu, ter 3 ljudi, ki so se sprehajali po kasneje ugotovljenem navzgor gledano desnem kraku plazovine v kotanji pod. Po pogovoru ter preverjanju je odneslo samo enega smučarja, ki je tudi sprožil plaz med smučanjem in ga je neslo praktično celotno dolžino ter se je ustavil v desni plazovini plazu malo nad uravnavo, kjer je poleti konec melišča iz Vratc. Smučar je bil nepoškodovan in ni bil zakopan kot je dejal, izgubil je smučko in palico. Če bi ga potegnilo v levo plazovino, ki jo je neslo preko blage uravnave proti dnu doline pod vršičko cesto, bi bila lahko situacija tragična. Iz priložene slike in vrisa na fotografijo, si je najbolje predstavljati situacijo.

Previdno v naslednjih dneh, saj je veter kljub trenutno razpisani 2. plazovni stopnji naredil razmere zelo zahrbtne.

Zadnja sprememba: 11.12.2022 ob 16:49

Povej naprej:

Poglej si še

Greben Begunjščice in Šentanski plaz

Greben Begunjščice in Šentanski plaz

Karavanke | Begunjščica, Veliki vrh
Bor Šumrada
Kok

Kok

Karnijske Alpe | Kovk
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...