Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Laguna Maule nikoli ne razočara

Mišo Jenčič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 2.400 m

Po izkušnji prvih treh argentinskih smučišč sva bila precej poparjena glede količine snega. Pred tremi leti smo v Čilu »odkrili« laguno Maule oziroma visokogorski prelaz med Čilom in Argentino, ki je imel odlične snežne razmere, čeprav ni opisan v vodniku – smo pa vseeno naredili dve lepi turi. Tokrat sva bila kar skeptična, ker leži Maule le kakih 50 km zračne črte južno od Las Lenasa. Vseeno sva bila že med vožnjo proti prelazu navdušena, saj je dolina zelo lepa, bistveno lepša od tiste s čilske strani.

V zadnji vasici pod prelazom je argentinska mejna kontrola – kljub temu, da sva jim povedala, da greva zgolj na prelaz in ne v Čile, sva morala opraviti kompletno proceduro – žig v potni list, pregled prtljage, pes je prevohal avto (pred 3 leti so Čilenci bistveno manj komplicirali).

Ko sva prišla na prelaz, nama je zaigralo srce – snega je bilo še nekaj več kot prejšnjič. Ker pa sva imela do naslednjega (prvega možnega) prenočišča še dobrih 300 km vožnje, prav veliko časa nisva imela in sva se odločila za eno krajšo razgledno turo (možnih ciljev je sicer na pretek). Z vrha se nama je odprl krasen pogled na jezero Maule, pa tudi na El Hito, ki je bil naš prvi cilj v Čilu pred 3 leti. Bilo je kar hladno in sneg je odpustil le na povsem prisojnih legah v spodnjem delu; zgoraj pa je bilo še malo skorjice. Vseeno sva bila s smučanjem »od avta do avta« zelo zadovoljna.

Na koncu naju je res čakala še kar dolga vožnja, med drugim 85 km makadama, ki je bil kar preizkušnja za najin avto in najino potrpežljivost. Domorodci s svojimi Hiluxi gonijo okoli 100 km/h, jaz sem vozil med 30 in 50… Je pa res, da je prav na tem odseku Rute 40 pokrajina najbolj divja in najbolj slikovita.

  • Možnih ciljev je veliko
  • Laguna Maule
  • Pogled na El Hito
  • Gaucha gonita čredo konj po Ruti 40
  • Kamioni drvijo po makadamu kot da ni nič

Zadnja sprememba: 23.09.2019 ob 13:38

Povej naprej:

Poglej si še

Vulkan Copahue

Vulkan Copahue

Andi | Vulkan Copahue
Mišo Jenčič
Iskanje snega v Argentini

Iskanje snega v Argentini

Andi | Las Lenas
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...