Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kleines Mosermandl direkt na V

Jernej Ekar

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.400 m

Ni ravno pogosto, da lahko turi pripišem 5 snežink in 5 ščitov hkrati... Vendar, da smo si na jasnem, tole se nanaša samo na V pobočje malega Mosermandla, nekje 500 - 600 višincev. Kar se celotne ture po normalki tiče, se obrnite na Bojanov opis.

Z vrha se zaradi kamnitega grebena ne da smučati, tako da se je najprej treba malo po skalah in malo po neki čudni skorji, ki se preveč rada udre, spustiti do vhoda v nekakšno grapo (od oka 50 višincev). Če se povzpnete samo do tega grebenčka, ki se nadaljuje proti vrhu in sam vrh izpustite, se temu seveda izognete. Začetek omenjene plitve grape je malo bolj strm, nekje okoli 40°. Na polovici se začne strmina umikati, pridemo do cca 35°. Nato zavijemo levo in naravnost navzdol po V pobočju. Tokrat se naklonine gibljejo med 30 in 35°. Današnje razmere so poleg teh lepih naklonin ponudile še celotno linijo pršiča, kdaj malo bolj uležanega, kdaj pa čisto svežega. Občasno se vmes najde še kak pas napihane klože, ki pa se mu brez težav umaknemo v levo ali desno. Spust tehnično ni preveč zahteven, neprekinjenih 500 višincev pa vseeno malo zmatra noge. Za enkrat je poleg mojih vijug le še par drugih, tako da široko pobočje ponuja še kar nekaj nezvoženih linij. Navali narode! ;)

Edini minus današnjega dne je bila difuza, zaradi katere je bilo treba kdaj smučati bolj po občutku nog kot upoštevajoč informacije oči. Recimo, da se še nanjo zgovarjam kot razlog za zanič kvaliteto teh treh dodanih slik. Resnica je, da je šel fotič v pokoj, telefon pa ni ravno za ploskat. Ne vem če se bom letos potegoval za tistih top 10 fotk...

Glede na to, da smeri na Snežaku še ni bilo... Osebno bi jo ocenil nekako takole: P+, 40° / 30° - 35°, S4, 500 m

  • cilj v ozadju
  • približna linija

Zadnja sprememba: 26.01.2020 ob 21:54

Povej naprej:

Poglej si še

Spet enkrat, spet drugače

Spet enkrat, spet drugače

Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik
Aleš Rotar
Zima še obstaja

Zima še obstaja

Julijske Alpe | Kotovo sedlo | Klasična iz Tamarja na Kotovo sedlo
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...