Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Hribarice izza Kopice

Jaka Ortar

Ni TS, pa le do Hribaric!!

Danes sem se odločil, da bom popravil časovno statistiko "reševanje avta:tura", ki sem jo na Brdih tako neslavno pokvaril s 7ur:3ure.

V dolini Suhe se sneg na cesti prične na ovinku 680 m (obračališče), kolesnice sprva niso pregloboke tudi za nižji avto. Sneg na cesti je zmrznil, kjer ni snega, je pa led in na vsem skupaj centimeter svežega poprha. Ker sem bil brez kapitana, ki bi v primeru ritenskega drsanja tiščal žlajfo, pred mano pa je še celo življenje :) , sem na višini 800 m obul verige in postavil delni izid 5min:0min. Overižen sem prišel le še 70 višincev više, naprej so bile kolesnice pregloboke (džip in passat pa sta prišla do serpentine na višini 980 m).

Peš vzpon po cesti do pl. Blato zoprn, zelo razgibana snežna odeja je trda kot beton, psi so sicer prijeli, a je bilo neudobno. Naprej proti Jezeru so že bile sledi 2 turnašev, verjetno od vikenda (na njih poprh). Prehodi čez/pod/ob mikado palčke so ok, ne posebej zahtevni in sitni, izvedljivi tudi na smučeh. Še največ podrtih dreves je na prvih 100 višincih nad Blatom, potem le še eno - pri lesi. Bistveno bolje je torej prehodna pot z Blata proti Jezeru kot z Blata v Laz. Pri jezeru sem prišel nad oblake, nad Dednim poljem na sonce. Novi sneg (5-10 cm) je kljub soncu ostal suh, podlaga pod njim trda, vendar BP za vzpon tudi na strmih prečkah (npr. pod Slatno). Za Kopico je snega ogromno, že več let nisem videl tako zalitih prehodov, sama belina. Špura je pri Vodenih Rupah (~2000 m) odvila desno na Vogle, jaz pa naprej. Čeprav pobočja izgledajo napihana (zbit napihani sneg), pa to niso, večinoma gre za skorjo, v kateri se obremenitev (teža smučarja) ne prenaša vstran, pač pa se le udre, zato ni nevarnosti sprožitve kložastega plazu.

Z Vratc sem zaradi odlične zasneženosti potegnil spomladansko špuro više po pobočju Zadnjega Vogla in ne 60 m navzdol okoli kotanje - prečil sem nad njo. Tam sem imel boljši občutek, ker je manj izpostavljeno. Prečka pod Vršaki je odlično zasnežena, vendar še vedno strma (spomladi se zaradi več snega še bolj položi), sneg je dobro držal, spet neka skorja in le mestoma zbit napihan sneg, ki pa se ni odpeljal. Do Hribaric nato mehkeje, več novega snega (~20 cm). S sedla sem pod Hribaricami opazil tudi turnaša, ki je privlekel špuro po Velski dolini, kasneje sem z Vratc videl, da je nadaljeval še na Kanjavec.

Smuka po smeri vzpona. Zgoraj udobno mehko, prečka sitna (štamfanje), nato pa spet štamfanje po spomladanski varianti na Vratca. Za Kopico sprva bolj mešane smučarske razmere, večinoma prebavljiva skorja, šele pod Vodenimi Rupami pa trdo - pomrznjeno, vendar zelo grifig a žal tudi zelo razgibano (valovi - od dežja). Pod Dednim poljem rodeo, trda zelo razgibana, mestoma razbita, snežna podlaga ... do avta. Mikado-smučanje brez posebnosti. Na cesti sta 2 metrski kopnini.

Končna bilanca: 5min:5ur! Še par takih turc, pa bom spet na zeleni veji. ;)

 • Na pl. Dedno polje
 • Končno sonce - nad Dednim poljem
 • Kopica
 • Noro zalita dolina za Kopico
 • Pogled z Vratc proti Hribaricam
 • Prečka pod Vršaki
 • Proti Hribaricam
 • Današnji vrh!!
 • Na Hribaricah
 • Zgornji del doline 7j
 • Trapasto štamfanje nazaj na Vratca

Več informacij

https://www.instagram.com/p/BeBLVx1A9ye/?taken-by=jaka.ortar

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Lipanski vrh, Grapa na Lipanco

Lipanski vrh, Grapa na Lipanco

Julijske Alpe | Lipanski vrh (ne Mrežce!) | (naravnost na pl. Lipanca)
Jaka Ortar
Veliki Stador, JZ vesine

Veliki Stador, JZ vesine

Julijske Alpe | Veliki Stador | JZ vesine
Jaka Ortar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...