Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Grebenska promenada

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.650 m

Spet lep dan, sonce, modro nebo in zasneženi vrhovi. Zveni že kar dolgočasno. Kaj naj turna smučarja Ž&M v takih razmerah počneta drugega, kot da gresta v breg. Čeprav imata za seboj že pet dni ne ravno mišje lahkih smukoturnih podvigov in sta že rahlo utrujena od neskončnega vijuganja, se vseeno odločita naskočiti 2663 m visoki Toblacher Pfannhorn. Vendar ne udarita direktne variante iz Kalksteina. Gospa si za svojo dušo namreč srčno želijo prelestnih razgledov na fascinantne Dolomite in osupljivo množico avstrijskih kucljev, zato se, da bo po njeni volji, odločita za vandranje gori in doli po 4,5 km dolgem grebenu, ki se vleče med Gannekofel (2483 m) čez Marchkinkele (2545 m) do vrha.

Na parkirišču v Kalksteinu (1650 m) se na pustno soboto našemita v turna smučarja, se preložita na smuči in jo ubereta čez planino Alfenalm na greben. Ta je precej razgiban, zato vmes dvakrat odsmučata po 150 višincev, ostalo pa prehodita smučeh. Do vrha tako pridelata skoraj 1400 višincev vzponov. Razgledi na vse strani jemljejo dih. Belih vršacev je videti toliko, da bi za eksistenčne potrebe slovenskih turnih smučarjev kazalo naši vladi v odstopu predlagati, da se z Avstrijci pogodi o interventnem uvozu vsaj desetih obilno zasneženih dvatisočakov. Severni sosedje jih niti pogrešali ne bi, mi pa bi jih bili neskončno veseli.

Z vrha Toblacher Pfannhorna odsmučata po precej ozkem grebenu do sedla Pfanntörl (2505 m). Sneg na grebenu je trd in pomrznjen, zato mora biti krmarjenje sila previdno. S sedla pa se zaženeta po širokih planjavah v dolino proti Kalksteinu. Ker mase turnih smučarjev naskakujejo sosednji Gaishörndl (2615 m), je teren zvožen kot na smučišču. Zaradi pozne ure je pobočje že v senci. Sneg je zato večinoma trd in pomrznjen, tupatam se pojavi nekoliko skorje, vendar je obče gledano vožnja z dobro naostrenimi robniki in dodelano tehniko do doline ugodna. Junaka prismučata do avta, tam pa, kot že tolikokrat doslej, si zadovoljna privoščita lepo ohlajeno pločevinko .... . Za vse sta na pustno soboto uživala Živa in Miha.

  • planina Alfenalm, v ozadju Toblacher Pfannhorn
  • vandranje
  • Dolomiti
  • smukaška preža
  • Gaishörndl
  • M na vrhu
  • Ž na vrhu
  • levi zavoj

Zadnja sprememba: 23.02.2020 ob 21:56

Povej naprej:

Poglej si še

Grosses Mosermandl (2680 m), nad Turskim predorom

Grosses Mosermandl (2680 m), nad Turskim predorom

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Mosermandl | Južno pobočje
Andrej Rigler
Hochkreuz

Hochkreuz

Kreuzeckgruppe | Hochkreuz
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...